Читај ми!

Odlazak čuvara Zejtinlika Đorđa Mihailovića

Đorđe Mihailović, poznat kao čuvar Zejtinlika, preminuo je danas u 96. godini.

Đorđe Mihailović je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske. Posle svoje smrti i sam se pridružio saborcima, na Zejtinliku. Nasledio ga je Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, poslednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

"Pre je bio moj otac, pre oca bio deda. Ja sam treća generacija, treće koleno. Svaki dan dolazim, živim ovde, spavam ovde na groblju", rekao je Đorđe Mihailović dopisnici RTS-a po dobijanju nagrade  "Majka Srbija" .

Za svoju dugogodišnju posvećenost Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Bio je grčki državljanin, a pre tri godine primljen je u državljanstvo Republike Srbije.

(Za prilog korišćen video materijal Akademskog hora Collegium Musicum)

Poznat je svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Bio je čuvar groblja do maja 2022. godine, a odstupio je zbog narušenog zdravlja.

Vest o smrti Mihailovića objavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Instagramu: "Još jedna tužna vest danas - u 17:30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika, srpskog groblja u Solunu. Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!".

Saučešće porodici i poštovaocima čika Đorđa uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da je on bio čuvar kolektivnog sećanja na jedan od najslavnijih herojskih perioda naše istorije.

"Skroman i tih, veran svojoj otadžbini i narodu, zaduženja je obavljao revnosno i sa ogromnim poštovanjem prema senima onih kojima je Srbija bila najveća svetinja. Sa istom predanošću je gostima i posetiocima pričao o podvizima naših ratnika, zbog kojih je Srbija danas ponosna na svoj slobodarski duh i predačko nasleđe. Poštovan i voljen od naroda, dostojan dužnosti koja mu je poverena, čika-Đorđe je otišao tiho, jer je tako i živeo, pokazavši celom našem rodu da odnos prema precima, određuje budućnost potomcima", navodi se u saučešću predsednika.

Izraze saučešća uputili su i ministri Miloš Vučević i Bratislav Gašić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, zvaničnici iz Republike Srpske, političari iz Crne Gore.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара