Читај ми!

У борама и осмеху деда Ђорђа са Зејтинлика као да је проживљен живот 8.000 српских војника

Чувару српског гробља у Солуну Ђорђу Михаиловићу награда "Мајка Србија" за изузетан допринос у јачању веза са дијаспором биће уручена на Дан примирја у Првом светском рату.

Рођен деценију по завршетку Првог светског рата Ђорђе Михаиловић, дубоку старост проводи, каже, срећан што је живот провео на Зејтинлику.

"Пре је био мој отац, пре оца био деда. Ја сам трећа генерација, треће колено. Сваки дан долазим, живим овде, спавам овде на гробљу", каже Михаиловић.

Деда Ђорђе, како га сви који посете Српско војничко гробље у Солуну ословљавају, каже да овде људи свакога дана долазе у потрази за прецима или да би се суочили са историјом.

"Од 21.000 има 8.000 Србa. Имамо централно место, најлепши споменик и најинтересантније, највише посетилаца. Нема дана, ако нема Срба", наводи Михаиловић.

У његовим борама, али и осмеху као да је проживљен живот готово 8.000 српских војника о чијој храбрости Ђорђе говори од кад зна за себе, а често и кроз стихове Војислава Илића млађег.

"Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба. Знај, овде су нашли вечно уточиште највећи јунаци данашњега доба", прича Михаиловић.

И тако већ 60 година, дубоко верујући да Солунци нису дали животе узалуд.

четвртак, 13. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије