Читај ми!

Nakon nevremena problemi u lozničkom i šabačkom kraju, poplavljena domaćinstva

Obilna kiša koje je i sinoć padala u Loznici ponovo je nanela veliku štetu. Brojna dvorišta bila su pod vodom, kao i Urgentni centar u Opštoj bolnici i saborište u Tršiću. Velike količine padavina donele su probleme i u šabačkom kraju. Izlila se Dumača, a u Gornjoj Vranjskoj ima poplavljenih domaćinstava. Na većem delu teritorije opštine Požega oštećena putna infrastruktura. U delu šabačke opštine na snazi je vanredna situacija, kao i na delu teritorija Užica, Požege, Beočina, Vrnjačke Banje i Boljevca.

Zbog nemogućnosti kanalizacije da primi svu vodu, pojedinim ulicama tekli su potoci, brojna dvorišta bila su pod vodom, kao i Urgentni centar u Opštoj bolnici i saborište u Tršiću.

Saobraćaj je zbog velike vode na putevima bio otežan.

Vodostaj na reci Štiri, koja protiče kroz centar grada, sada je u porastu.

Situacija se polako smiruje, ali se građani plaše novih padavina.

Nivo reke Jadar je u porastu što potencijalno predstavlja veliku opasnost. Na stotine građana i meštana od sinoć ispumpavaju vodu iz dvorišta.

Štab za vanredne situacije je na terenu.

Problemi i u šabačkom kraju – evakuisana ugrožena domaćinstva

Zbog opasnosti izazvanom obilnim padavinama, poplavama i pojavom bujičnih voda proglašena je vanredna situacija u pojedinim delovima na teritoriji grada Šapca i to u sledećim mesnim zajednicama: Petkovici, Desiću, Grušiću, Varni, Jevremovcu, Gornjoj Vranjskoj, Krivaji, Bukoru, Rumskoj, Volujcu, Nakučanima, Dvorištu, Pocerskom Metkoviću, Bojiću, Zablaću, Metliću, Beloj Reci i Sinoševiću. 

MUP je saopštio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali 24 osobe u mestu Gornja Vranjska kod Šapca, od kojih je devetoro dece, kao i dve osobe u Šabačkoj Kamenici, a povređenih osoba nije bilo. 

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić rekao je ranije za RTS da na velikoj površini teritorije tog grada ima problema sa izlivanjem vode i da su tokom noći sve nadležne službe bile na terenu.

"Najveći problemi su bili u Petkovici. Tamo smo otišli sa teškom mehanizacijom kako bismo zaštitili kuće na jednom delu, jer je poplavni talas pretio da ih potpuno potopi. To smo uspeli u toku noći. Imamo problem u Lipolistu. Imali smo cele noći problem u Gornjoj Rumskoj. Tamo smo morali i električnu energiju da isključimo zbog sigurnosti za građane. Odnet je i deo puta. Sada se tamo voda povukla, a mehanizacija je tamo da očisti velike naslage mulja i zemlje koje su ostale na kolovozu", rekao je Pajić.

Dodao je da je problematično i u Jevremovcu i tamo mašine trenutno rade na zaštiti elektroenergetskog snabdevanja grada.

Pajić je naveo da je problema bilo i u Pocerini i da je u tom delu bilo i evakuacije, a službe su spasavale i životinje koje su bile ugrožene.

Članica šabačkog Štaba za vanredne situacije Ana Anđelić rekla je za RTS da su sva ugrožena domaćinstva evakuisana i smeštena na nekoliko lokacija u gradu, kao i da su hrana i voda za njih obezbeđeni.

Problemi zbog kiše i u Rumskoj, Metliću, Bojiću, Grušiću, Petkoviću. Palo je 50 litara kiše po metru kvadratnom.

U koceljevačkom kraju kiša je donela probleme u Družetiću, Crniljevu, Kamenicu.

MUP: Padavine najviše pogodile Mačvanski okrug, vanredna situacija u Vladimircima

Iz MUP-a navode da je, zbog posledica obilnih padavina, proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji opštine Vladimirci, a i dalje je na snazi vanredna situacija na delu teritorija Užica, Požege, Beočina, Vrnjačke Banje i Boljevca.

Tokom noći obilne padavine najviše su pogodile Mačvanski okrug - Loznica, Šabac, Krupanj i Koceljeva, a vodostaj Krupinske, Gračaničke, Uzovničke reke, kao i reka Rasnica i Ljuboviđa, trenutno je u stagnaciji.

Vatrogasno-spasilačke ekipe su tokom noći crpele vodu iz Doma zdravlja u Sjenici, u Požegi u mestima Kalenić i Jovićevići, kao i u Pilatovićima, a najviše u Loznici gde je voda prodrla u Dom zdravlja i „Elektrodistribuciju“. Takođe, vodu su crpeli i iz domaćinstava u Krupnju.

Vatrogasci-spasioci u Koceljevi postavljali su drvenu branu na delu korita reke Rasnice, kao i džakove sa peskom u Šabačkoj Kamenici.

Od početka obilnih padavina, 26. maja, koje su dovele do poplava, pripadnici Sektora za vanredne situacije imali su ukupno 72 intervencije, evakuisali su 38 osoba, ugasili pet požara izazvanih udarom groma, a imali su i 61 intervenciju crpljenja vode.

U saniranju posledica izazvanih obilnim padavinama angažovano je 185 vatrogasaca-spasilaca sa 95 vozila i 80 pumpi i 8 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi sa 3 vozila i 2 čamca.

U velikom delu požeškog kraja oštećena putna infrastruktura

Sinoćnje nevreme pričinilo je štetu i u nekoliko mesnih zajednica u požeškoj opštini. Oko ponoći uspostavljen je železnički saobraćaj na pruzi Beograd–Bar, koji je bio u prekidu zbog velike vode na pruzi u Glumču. Iz tog sela su evakuisane dve žene u čije kuće je ušla voda.

Predsednik Opštine Požega Đorđe Nikitović rekao je za RTS da je na većem delu teritorije te opštine oštećena putna infrastruktura.

"Ovde je jednostavno juče bio haos. Juče su ekipe radile ono što su mogle, ali zaista bujica je bila toliko jaka da se malo toga moglo uraditi", naveo je Nikitović.

Dodao je da je od petka u šest mesnih zajednica na snazi vanredna situacija, a da će, nakon današnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije, u većem delu opštine biti proglašena vanredna situacija.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се