Читај ми!

Napadi na medijske radnike sve češći – čudna misao da su novinari entitet koji valja kazniti

Šta biste rekli kada bi neko pokušao da otme volan vozaču autobusa na liniji 16 negde u centru grada? Juče, u Prvomajskoj ulici, ekipi RTS-a desilo se nešto slično dok je snimala anketu. Jutros je stiglo saopštenje da je nasilnik koji je juče napao ekipu Beogradske hronike, uhapšen, da je u pritvoru i da mu sledi krivična prijava za ugrožavanje bezbednosti novinara i snimatelja RTS-a.

Muškarac, koji je jutros pritvoren, juče je napao ekipu RTS-a dok je za emisiju Beogradske hronike u Prvomajskoj ulici u Zemunu snimala anketu. Šta je isprovociralo nepoznatog muškarca da počne da vređa novinara i snimatelja i da im preti? Nije odustao iako je tonski snimatelj 15 minuta pokušavao da ga smiri. Epilog – ugrožavanje bezbednosti, oštećena kamera i neobavljen radni zadatak.

boxPluginImg

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević ističe da se u javnoj svesti formirala čudna misao da su novinari entitet koji je za nešto odgovoran i koji valja kazniti.

"Zato smo u ovom trenutku na jako niskom nivou opšteg razumevanja ove profesije, razumevanja svesti o tome šta su novinari u društvu", objašnjava Rakočević.

Napadi na medijske radnike sve češći

Juče je napadnuta i ekipa televizija Prva. Poražavajuća je činjenica da su napadi na medijske radnike sve češći, posebno na novinarke, i da taj broj raste iz godine u godinu.

Prema podacima NUNS-a, samo u prva tri meseca 2023. godine bilo ih je 37, prošle 134, 2020. skoro 200. Najbrojniji su pritisci na novinare, zatim verbalni, pa fizički napadi. Bilo je i pretnji smrću.

Jovana Gligorijević iz Suda časti NUNS-a navodi da se prijave pretnji koje podležu Krivičnom zakoniku prosleđuju kroz Radnu grupu za bezbednost novinara nadležnom tužilaštvu, bilo da je u pitanju visokotehnološki kriminal ili neko nadležno javno tužilaštvo.

Poražavajuće je, prema njenoj oceni, što se stvara "levak" gde se stvari zaglavljuju, gde desetine predmeta stoje kao postupak u toku.

"Lak posao za policiju i tužilaštvo"

Novinari nemaju status službenog lica. Međutim, član 138. Krivičnog zakona reguliše krivično delo ugrožavanja sigurnosti, a u stavu 3. precizira se da se to odnosi i na lica koja obavljaju posao u javnom interesu informisanja javnosti, dok su na terenu.

Gligorijevićeva smatra da je sreća u nesreći da se napad dogodio dok je kamera bila uključena i da je jasno motivisan tim što ljudi rade novinarski posao.

I Krivični zakonik, navodi, govori o licima koja obavljaju posao u oblasti javnog informisanja – tokom obavljanja tog posla.

"Tako da mislim da će ovo za policiju i za tužilaštvo biti vrlo lak zadatak", dodaje Gligorijevićeva.

"Formirati svest da se profesionalac ne može tretirati kao neprijatelj"

Rakočević kaže da je neophodno formirati svest da se profesionalac, a pogotovo onaj koji svedoči slobodu i dijalog, ne može tretirati kao neprijatelj i opasnost.

Policija je uhapsila tridesetčetvorogodišnjeg muškarca zbog sumnje da je napao ekipu RTS-a i tako počinio krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

UNS se oglasio saopštenjem u kome je osudio jučerašnje napade na novinarske ekipe RTS-a i Prve, i traži da vinovnici budu najstrože kažnjeni.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара