Читај ми!

Godišnjica bombardovanja RTS-a, već 24 godine se pitamo zašto

Pre 24 godine, u noći između 22. i 23. aprila, NATO je bombardovao zgradu RTS-a i ubio šesnaestoro naših kolega. Prvi put je u istoriji ratovanja pogođena jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. I noćas u 2 sata i 6 minuta biće održan pomen poginulim kolegama ispred spomenika "Zašto".

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vesti u 2 sata i 6 minuta iza ponoći 23. aprila 1999. godine, kada je bomba iz NATO bombardera pogodila master. Stradalo je 16 radnika RTS-a.

Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. Tako je NATO pravdao svoje bombardovanje srpske državne televizije.

Živote su izgubile naše kolege koje su tada bile na svom radnom mestu: Jelica Munitlak – šminker, Ksenija Banković – video-mikser, Darko Stoimenovski – tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović – tehničar u masteru, Dragorad Dragojević – radnik obezbeđenja, Dragan Tasić – električar, Aleksandar Deletić – kamerman, Slaviša Stevanović – realizator, Siniša Medić – dizajner programa, Ivan Stukalo – realizator, Dejan Marković – radnik obezbeđenja, Milan Joksimović – radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović – tehničar u masteru, Slobodan Jontić – monter, Milovan Janković – precizni mehaničar i Tomislav Mitrović – režiser programa.

U večernjoj smeni bilo je više od sto ljudi. Brat ubijenog kolege Siniša Medića podseća za što je važno čuvati sećanje na taj tragični događaj.

"Noćas u 2 sata i 6 minuta odaćemo pomen našim žrtvama, našim ubijenim rođacima, kolegama i prijateljima koji su stradali u ovoj zgradi iza mene zbog zločinačkog NATO bombardovanja naše zgrade. Oni nisu ništa drugo učinili, samo su obavljali svoj svakodnevni posao. Nisu se mešali u uređivačku politiku kuće, ali eto ipak su platili najvišu moguću cenu za to – platili su svojim životom", poručuje Miroslav Medić.

Sećanje na stradale biće obeleženo, kao i svake godine, Internacionalnim turnirom u malom fudbalu "Igrajmo za 16". Učestvovaće i deca sa Kosova i Metohije, koja će sutra odigrati utakmicu sa vršnjacima. Oni su bili i gosti RTS-a. Ispred spomenika "Zašto" tokom prepodneva položili su 54 ruže odajući počast stradalim radnicima RTS-a i saznali šta se tu desilo pre 24 godine.

U spomen stradalim radnicima RTS-a izveden je padobranski skok, sa zastavom koja je nosila likove ubijenih.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво