Читај ми!

Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Srbija obeležava nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Обележен Дан сећања на жртве Холокауста Обележен Дан сећања на жртве Холокауста

Na Starom sajmištu, mestu najozloglašenijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti zarobljenima i nastradalima.

U Centralnoj kuli na Starom sajmištu privremeno je organizovana izložba "Logor na Beogradskom sajmištu 1941–1944", koja će posetiocima biti dostupna nakon završetka radova na Centralnoj kuli.

I zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je venac na Spomenik žrtvama genocida.

"Ovde, na Starom sajmištu u Beogradu, u dva nacistička logora, u okviru tadašnje NDH, stradalo je više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma od 1941. do 1944. godine. Sećanjem na njihovo stradanje, Srbija pokazuje posvećenost kulturi ljudskih prava i kulturu sećanja. Na prostoru Starog sajmišta, koji je decenijama bio zapušten, počela je izgradnja Memorijalnog kompleksa 27. jula prošle godine. Prva faza radova je završena, a biće formirana još dva muzeja u kojima će biti dokumenta, fotografije i dokazi nacističkih zločina", rekla je Vidović.

Dan sećanja obeležava se kao spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu – Donja Gradina u NDH.

Koncentracioni logor Jasenovac jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. U tom logoru ubijeno je na stotine hiljada civila – najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući desetine hiljada dece.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво