Poruka ženama na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke - idite na preglede zbog sebe, ali i zbog sebi dragih ljudi

Godišnje skoro pet hiljada žena u Srbiji oboli od raka dojke, a bolest odnese 1.600 života. Odnos ovih brojeva bio bi znatno povoljniji ukoliko bi žene češće odlazile na preglede, poručuju lekari.

Rak dojke je podmukao. Ne upozorava da dolazi i da može biti koban ako se ne otkrije i ne leči na vreme. Nije upozorio ni Tatjanu jednu od mnogih koja je uspela da ga pobedi.

"Na pregled sam otišla negde oko osam uveče, a kući sam se vratila oko ponoći. Na stepeništu me je dočekala kćerka i njena rečenica je za mene bila vrlo bolna. Ona je rekla: 'kad te tako dugo nije bilo, znači da nije dobro‘'', priseća se Somborka Tatjana Kolar.

A vesti nisu bile dobre. Usledilo je suočavanje sa dijagnozom.

"Onog momenta kad saznate za dijagnozu počinjete se okretati sebi, ne na uštrb drugih, nego baš zbog drugih. Ono što ja uvek kažem, idite na preglede zbog sebe, ali i zbog sebi dragih ljudi“, poručuje Tatjana.

Biljana se pre jedanaest godina suočila sa istim neprijateljem. Danas je zdrava i dalje podržava one koji vode istu bitku.

"Upali ste u bunar i mislili ste da nema izlaza. Međutim, onda svaki dan vidite da vi imate drugu šansu za život“, kaže Biljana Terzić koja obolelim ženama pruža podršku kroz Savetovalište "Jefimija".

Šanse za izlečenje su veće ako se bolest otkrije na vreme, kažu lekari. U Srbiji je prošle godine na mobilnom mamografu pregledano 12.500 žena, karcinom je potvrđen kod 35.

Lekari poručuju - idite na redovne preglede.

"Rak dojke je bolest koja se može rano otkriti, upravo je jedna od uloga skrining mamografije odnosno današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke takva da ovom misijom i podsećanjem svih žena i celokupnog sistema zdravstvene zaštite i svih nas da je neophodno uraditi mamografiju u određenoj životnoj dobi, u stvari i krajnji cilj ovakvih aktivnosti“, ističe prof. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta "Batut".

Na Kalemegdanu je do 13.aprila postavljen mobilni mamograf, a pregledi se, uz zakazivanje, mogu uraditi svakog dana.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво