Читај ми!

Studenti neće u nastavnike, dekani i profesori predlažu rešenja – problem su plate, ali i roditelji

Dekani sedam fakulteta koji imaju smerove za školovanje nastavnika predložili su rešenja za deficit nastavičkog kadra. Član Nacionalnog prosvetnog saveta Miroslav Marić kaže za RTS da predlozi zvuče dosta razrađeno i da će ih Savet razmatrati narednog četvrtka. Društvo matematičara, čije je on član, ima pet predloga, među kojima je unapređenje materijanog položaja, ali i ugleda i autoriteta nastavnika.

Filološki fakultet, gde se školuju nastavnici srpskog jezika i književnosti, nije uspeo da popuni kvotu - planirali su 410 studenata, a prijavilo se 295. Na Filozofskom fakultetu uočili su da je sve manje prijavljenih za studije istorije. Ništa bolje nije ni na Geografskom, Hemijskom i Fizičkom fakultetu, gde na nastavničkim smerovima svake godine ostane mnogo upražnjenih mesta.

Na nedostatak nastavnika matematike, fizike, hemije, biologije, ali i latinskog jezika i psihologije, dekani fakulteta upozoravaju još od 2015. godine. 

Prošle nedelje sastali su se dekani sedam fakulteta, koji imaju smerove za školovanje nastavnika, i razgovarali o nedostatku nastavničkog kadra.

Senatu Beogradskog univerziteta poslali su nacrt platforme sa pet tačaka.

Prva tačka je, navode, da očekuju da država uradi ozbiljnu analizu nedostatka nastavnika po predmetima i po regionima, i da je jedno od mogućih rešenja da se formiraju regionalne stipendije, kako bi se na taj način studenti koji završe nastavni smer vratili u svoju sredinu.

Svakako, ističu, mora da se poveća i plata.

"Sva rešenja zasnivaju se na ideji da se podigne društveni, ali i materijalni status nastavnika"

Miroslav Marić, član Nacionalnog prosvetnog saveta rekao je u Beogradskoj hronici da predlozi dekana zvuče dosta razrađeno, ali da nije imao priliku da kao član Saveta dobije konkretan predlog, jer nije stigao do njih.

"Kada dođe do nas, mi ćemo ga razmatrati", dodaje Marić.

Narednog četvrtka, najavio je, održaće se vanredna sednica Nacionalnog prosvetnog saveta, koji će razmatrati rešenja.

"Sva rešenja zasnivaju se na ideji da se podigne društveni, ali i materijalni status nastavnika", ističe Marić i navodi da su plate nastavnika ispod republičkog proseka.

Smatra da bi povećanje plata doprinelo rešavanju problema, ali da je prvenstveno poboljšanje društvenog statusa nešto o čemu treba razmišljati.

"Problem su plate, ali i roditelji"

Društvo matematičara, čije je on član, ima pet predloga.

Prvo, navodi Marić, treba dugoročno unaprediti materijalni položaj nastavnika, vezati primanja za republički prosek i pomnožiti nekim koeficijentom.

Treba, dodaje, možda obezbediti neki dodatak za deficitarne profesije ili da se eventualno daju neke druge pogodnosti, kao rešavanje stambenog pitanja ili nešto što bi moglo da inspiriše studente da se zaposle i budu nastavnici.

Zatim, naveo je, predlog je da se stipendiraju studenti od naredne godine i da pritom postoji obaveza da određeni broj godina provedu u školstvu.

Treba zaštititi integritet, ugled i autoritet nastavnika, koji je poprilično narušen, istakao je Marić, koji ima utisak da deca i roditelji imaju mnogo više prava nego nastavnici.

"Utisak je da i roditelji predstavljaju ozbiljan problem. Sam prosek nekih ocena pokazuje da deca imaju bolje proseke, ali nisam siguran da je znanje u skladu sa tim prosekom", istakao je član Nacionalnog prosvetnog saveta.

Peti zahtev jeste snažna medijska podrška, odnosno da se nastavničko zanimanje promoviše u medijima, zaključio je Marić.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво