Читај ми!

Kljajić o izveštavanju posle zemljotresa: Čuda su potrebna, potresne fotografije poziv za pomoć

Profesor Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić kaže da su se posle zemljotresa u Turskoj i Siriji opet mediji podelili na kredibilne i tabloide. Plasiranje potresnih fotografija nije slučajno, čuda u ovakvim situacijama su potrebna jer daju nadu da će još neko biti spasen, a one se šalju u svet kao poziv za pomoć, pogotovo u ovom slučaju iz Sirije, naveo je Kljajić.

Potresne slike posledica katastrofalnog zemljotresa uzdrmale su planetu. Više od 20 hiljada nastardalih i gradovi koji više ne liče na mesta od pre šest dana.
Tragedija turskog i sirijskog naroda uznemirila je ceo svet. Koliko je važan način izveštavanja u ovakvim situacijama?

Profesor Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić kaže da su se i u ovoj situaciji opet mediji podelili na kredibilne i tabloide.

"Javni servisi izveštavaju na jedan način, tabloidi na drugi. Novinarstvo voli negativno, a ovakve situacije koje dugo traju su idealne za povećanje klikova i idealne za senzacionalizam", rekao je Kljajić.

Prema njegovim rečima, razlika je što se ozbiljni mediji bave faktografijom, komuniciraju sa institucijama, ne oslanjaju se na glasine, ozbiljni mediji kao Bi-Bi-Si proveravaju da li je zgrada koja se ruši na određenom snimku na mestu na kom se navodi da jeste.

Posebno su potresne fotografije sestre koja drži betonsku ploču nad glavom mlađeg brata, zatim oca koji ne ispušta ruku mrtve ćerke, i bebe koja se rodila pod ruševinama, a njena majka nije preživela. 

"Večita etička dilema. Kad se dese ovakve situacije aktivira se krizni pi-ar. Prve  informacije govorile su o stotinu poginulih, sada je već dostigao broj skoro 24.000 To nije slučajno, to radi pi-ar koji priprema ljude na katastrofu", objasnio je Kljajić.

Dodao je i da su čuda u ovakvim situacijama potrebna jer daju nadu da će još neko biti spasen, tako da se plasiranje takvih fotografija ne radi slučajno.

"Od vremena fotografije tela malog kurdskog dečaka na obali mora, mediji su shvatili da fotografija jače deluju nego tekstovi i onda se te fotografije šalju u svet kao poziv za pomoć, pogotovo u ovom slučaju iz Sirije", naveo je Kljajić.

Napomenuo je da je situacija izuzetno teška zbog nedostatka struje i vode i pohvalio izveštača RTS-a koji profesionalno radi svoj posao na terenu.

недеља, 21. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару