Читај ми!

U Srbiji potvrđeni prvi slučajevi malih boginja, lekari apeluju na vakcinaciju

Male boginje potvrđene su kod 4 dece i jedne odrasle osobe u Smederevu, a za još 6 osoba se čekaju laboratorijski rezultati.

U Smederevu je hospitalizovano troje dece i njihovo stanje je stabilno. Jedno dete ima umereno teško stanje, reč je o odojčetu, dok su druga dva deteta uzrasta do dve godine. Reč je o deci koja još nisu vakcinisana.

Epidemijske mere kod pacijenata kod kojih je postavljena sumnja na morbile je sprovedena, postoji posebno izolaciono odeljenje i pojačane su protivepidemijske mere. 

Lekari pozivaju na vakcinaciju MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka.

"Ako znamo da može da se razvije veoma opasna komplikacija, kao što je upala mozga, ja molim roditelje, kad već imamo nešto što može da spreči pojavu morbila da deca prime tu vakcinu. Sve te priče o autizmu, ili bilo kakvim poremećajima koji nastaju posle vakcine su izmišljene", kaže ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministarka ističe da je vakcina nešto što je medicina zasnovala na dokazima i da ne treba sa vakcinama povezivati pojavu određenih bolesti.

"Mnogo je važnije da se majke tokom trudnoće, posebno u prvim mesecima trudnoće, na neki način izoluju, da paze gde se kreću i da ne dolaze u kontakt sa ljudima koji su inficirani na bilo koji način. Pozivam sve od 12 meseci do 18 godina, ako neko nije primio, neka primi tu vakcinu. Evidentno smo došli do toga da je sterilitet značajno porastao, zauške prave veliki problem posebno dečacima. Dajte neka prime, posebno taj muški sterilitet da sprečimo na taj način što ćemo sprečiti da obole od zauški. MMR vakcina nije nešto što će oštetiti vaše dete, nego naprotiv, sprečiće da oboli od opasnih bolesti", naglasila je ministarka.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da se klinička slika najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon nekoliko dana i pojave ospi. 

"Četiri dana pre nego što se pojave ospe, osoba je visokoinfektivna kao i četiri dana posle pojave osipa i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na punkt za vakcinaciju i da vakcinišu svoju decu", poručila je Verica Jovanović.

Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji, ona je najniža u poslednjem periodu i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Trebalo bi da iznosi iznad 95 odsto, što u Srbiji nije slučaj.

"Prema podacima kojima raspolažemo, obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o  uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno", navela je Verica Jovanović.

Direktorka "Batuta" upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i da dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom posledenje epidemije.

Osim malih boginja, u Novom Pazaru se pojavila tuberkuloza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Reč je o dve porodične epidemije i istražuju se svi potencijalni rizici. Ta deca su dobro i prati se njihovo stanje, rekla je Verica Jovanović.  

петак, 29. септембар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"