Читај ми!

Izlomljena česnica od 7.000 delova ispred Hrama Svetog Save, podeljeni i paketići

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru izlomljena je česnica od 7.000 delova i podeljeni su paketići. Vlladika Stefan služio Božićnu liturgiju.

Vernici su se okupili u Hramu Svetog Save, gde od 9 časova vladika Stefan uz sasluženje beogradskih sveštenika služio Božićnu liturgiju.

Posle liturgije, ispred Hrama organizovano je tradicinalno lomljenje česnice i to nakon dve godine pauze zbog pandemije. 

Česnica ima više od 7.000 delova, i u njoj su skrivena 33 zlatna dukata. 

Teška je više od 250 kilograma, prečnika četiri metra. Testo je od sinoć u 18 časova mesilo sedam majstora pekare AS Braća Stanković.

Mališanima su ispred Hrama podeljeni i paketići.

Božićnoj liturgiji i lomljenju česnice prethodila je ponoćna liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije, ali i paljenje badnjaka ispred Hrama, kome je prisustvovao veliki broj vernika.

Takva atmosfera bila je i u hramovima i crkava širom zemlje gde su se vrenici okupili oko zapaljene vatre koja simbolizuje očišćenje i zajedništvo, prosperitet i zdravlje.

Ozdravljenje planete od koronavirusa prošle godine bila je jedna od centralnih poruka Božićne poslanice patrijarha srpskog, dok je ovogodišnja poslanica pre svega posvećena molitvi za mir i slobodu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Poslanicom se patrijarh, takođe, moli za povratak mira u područja zahvaćena ratnim sukobom između Rusa i Ukrajinaca, kako bi se svi izbegli vratili u svoje domove, a gradovi obnovili.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić danas proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

понедељак, 22. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво