Читај ми!

Profesor Ljubić objašnjava zašto ne stoje kritike onih koji su protiv uvoza reproduktivnih ćelija

U Srbiji počinje vantelesna oplodnja reproduktivnim ćelijama koje stižu iz inostranstva. Dr Aleksandar Ljubić koji je karijeru posvetio pomaganju parovima da se ostvare kao roditelji, kaže da nema mogućnosti da se uveze genetski poremećaj, kao i da mešanje genoma dovodi do kvalitetnijeg potomstva.

Reproduktivne ćelije uvoziće se iz banke u Španiji i Danskoj, sa kojima je Srbija potpisala ugovore. RFZO snosi troškove ove intervencije.

Dr Aleksandar Ljubić je u Beogradskoj hronici rekao da je oplodnja uvezenim reproduktivnim materijalom namenjena ljudima koji ne mogu klasičnim metodama vantelesne oplodnje da ostvare potomstvo, jer nemaju svoj genetski materijal – ne mogu da naprave kvalitetan spermatozoid ili embrion.

Ističe da je danas moguće naći tehnologiju koja može da pomogne u najvećem broju slučajeva, ali da nijedna tehnologija nije sto posto uspešna. Napominje da i pacijentima koji ne prave kvalitetne ćelije pokušavaju da drugim tehnologijama, regeneracijom, omoguće da dođu do potomstva.

Na pitanje kada je kompletan genetski materijal doniran, uključujući i jajnu ćeliju, da li dete može nešto da povuče od majke, dr Ljubić kaže da može.

"Apsolutno i svakako – da. Majka je ta koja omogućava sadržaju ćelija embriona i fetusa uslove za rast i razvoj i potom ispoljavanje određenih osobina. Ono što majka koja iznese plod dâ tom detetu, koja god da je genetika, može da izazove i poremećaje koje se javljaju i tokom trudnoće i po rođenju i godinama posle, ali i da doprinese da taj plod može da ostvari genetski potencijal na najbolji način. Majka daje sebe bebi, bilo da je dete genetski njeno ili ne", poručio je dr Ljubić.

Etički ispravan potez 

Otkako je saopšteno da će Srbija uvoziti reproduktivni materijal, povela se rasprava koja je više moralna nego medicinski. Naime, neki kritikuju ovaj potez države jer nam Španci nisu slični ni po osobinama, ni po istoriji, i zato što ne znamo kakva je genetska prošlost tih donora.

"Oni ne samo da nisu imali problema, već nisu ni lečili te ljude. Ovo je ogroman napredak u svakom pogledu i dovodi ne samo do više dece, što je osnovni motiv svakog naroda – da opstane i da se dalje razmnožava, već ako gledamo teoriju evolucije, mešanje genoma dovodi do kvalitetnijeg potomstva, preduslov napretka čovečanstva je da svako od nas nosi različite korene, svi imaju i delove genoma iz Skandinavije, Rusije, Italije ili preko okeana", pojasnio je dr Ljubić.

Donatori prolaze kroz stroge kontrole, i ne može se desiti da se uveze genetski poremećaj, tvrdi dr Ljubić.

"Medicinski ciljevi nemaju veze sa politikom, ali imaju sa etikom i sa aspekta etike apsolutno nema mogućnosti da se uveze genetski poremećaj. Davaoci, ta kategorija pacijenata, su mnogo ispitaniji nego drugi ljudi", zaključio je dr Ljubić.

субота, 13. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару