Читај ми!

Procenitelj: Stan možete iznajmiti i po normalnoj ceni; ne treba čekati za kupovinu nekretnine

Milić Đoković, sudski veštak i procenitelj iz Udruženja Klaster nekretnine Srbija, kaže da u Beogradu mogu da se iznajme stanovi i po povoljnim cenama, koje su, ipak, za dvadesetak odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Na kupovinu stana, dodaje, nikada ne treba da se čeka, ako već može da se kupi.

Pre nekoliko dana skoro da nije bilo osobe, koja je ostala ravnodušna na objavu jedne Ruskinje, kako je na Novom Beogradu, povoljno iznajmila stan za 950 evra mesečno. Ono što se prošle godine iznajmljivalo za 350 evra, sada se izdaje i za 1.000.

Milić Đoković, sudski veštak i procenitelj iz Udurženja Klaster nekretnine Srbija, kaže da ne pamti ovakvu situaciju, da je nepredvidiva i da se menja iz dana u dan. Ipak, napominje da van centra grada i popularnih lokacija, i dalje mogu da se iznajme stanovi po povoljnim cenama.

"Polako se stabilizuje tržište, talas 'ekonomskih izbeglica' je prošao, to je bilo pre mesec i po dana. Mislim da će se desiti uravnilovka do kraja godine na nivou izdavanja. Trenutno nema u ponudi stanova, ali zato što je sve otišlo u septembru i oktobru, kada studenti iznajmljuju stanove. Ovo nije vreme kada se lako iznajmljuju ni u normalnim uslovima - zimi se, realno, teško iznajmljuje i izdaje", rekao je Đoković.

Bilo je, kaže, slučajeva da su davani otkazi studentima, jer su se neki polakomili na brze i lake pare.

"Međutim, kad izdate stan strancima, imate rizik - da li će on ostati duže ili kraće, treba da ga prijavite, platite sve poreze i dažbine, i tako dalje. Ima tu dosta stvari koje naši ljudi baš ne shvataju ozbiljno", rekao je Đoković dodajući da je ukupno sedam do deset odsto stanodavaca dalo otkaz svojim stanarima.

Kada je reč o "normalnim cenama", Đoković kaže da su one 15 do 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Mogu da se nađu, ne moramo svi da živimo na Novom Beogradu, u centru, u elitnim naseljima. Ova struktura zakupodavaca je bila za ekskluzivnije i fensi-šmensi stvaru, to je njima kao hotel gde će biti dva tri meseca i idu dalje. Malo je bilo porodica koje su iznajmile, a dobar najmoprimalac je porodica", napominje Đoković. 

Kvadrat poskupeo za 30 do 50 odsto

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, a u zavisnosti od lokacije, kvadrature i opremljenosti, kvadrat je poksupeo za 30 do 50 odsto.

"Jesu poskupeli građevinski materijali, ali su se i vratili sa cenom, poskupela je građevinska hemija, najam radnika. Dnevnice su poskupele, ne možete da nađete radnike. Ako je cena izgradnje po kvadratu bruto bila 600-700 evra, sada 800-850 evra. Poskupeli su parafiskalni nameti, nadoknade, porezi, doprinosi, sve to prati izlaznu cenu, a siroti kupac plati sve", navodi Milić Đoković.

Prema projekcijama, potražnja i ponuda će se susresti u oktobru sledeće godine. "Nažalost, cene neće padati, ali može da skoči cena vrednosti naših nekretnina i plata, dolazi do nivelisanja svega toga", rekao je Đoković.

Ukazuje da problem ostaje pitanje gasa, kao i pitanje kredita - da li će rasti euribor. "Kad god je moguće treba da se kupi, a ne čekati", poručuje procenitelj.

Međunarodna konferencija o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope "Balkans Property Forum" biće održana 17. noembra, a Đoković je pozvao sve zainteresovane iz struke da prisustvuju, jer će biti prisutni najeminentniji stručnjaci.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво