Читај ми!

Poljoprivrednici blokirali puteve u Novom Sadu, kažu da ostaju do daljeg

Poljoprivrednici u Novom Sadu blokirali su raskrsnicu kod Banovine, Varadinski most i Jevrejsku ulicu u tom gradu i najavljuju da ostaju tu do daljeg. Poljoprivrednici nisu zadovoljni ponudom koju su dobili od predstavnika vlasti. Naveli su posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da će biti ukinuta zabrana izvoza svih žitarica i uljarica, i da im je ponuđena cena suncokreta od 535 evra. Poljoprivrednici su tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni.

Umesto na njivi, poljoprivrednici su treći dan na ulici. Ratare u Novom Sadu podržavaju kolege u Rači i Subotici – mehanizaciju su dovezli ispred svojih opština. Nakon dva sata pregovora i saopštenja Vlade, traktorima su ponovo blokirali saobraćaj.

"Videli ste kako su poljoprivrednici odgovorili, znači to ih je razbesnelo. Ništa veliko nisu hteli da nam učine, ispunili su neke nebitne zahteve. Očekivali smo ipak da će trezveno razmisliti i neki normalan potez povući", rekao je Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig", kaže da su jednu stvar predložili – da se ukine marža trgovačkim lancima, što je razlika od 148 dinara, koliko dobijaju uljare, do 196, koliko je na rafovima.

Upućeni ukazuju na to da bi sa cenom od 700 evra po toni, koliko traže ratari, mogli da pokriju troškove i zarade, ali da tako nešto ipak nije realno.

"Problem je u tome što se država, za razliku od pšenice i kukuruza, vrlo retko pojavljuje kao kupac, mislim na Republičku direkciju za robne rezerve, a što se tiče suncokreta na tržištu, uglavnom se cena formira kada se država uplete, a cena je stvar dogovora između otkupljivača odnosno uljara i proizvođača sucokreta", naveo je Žarko Galetin, agroekonomski analitičar.

Vlada je na sednici odlučila da ukine zabranu izvoza svih vrsta ulja i da se akciza na pojedine derivate nafte smanji za 10 odsto.

"Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu s tim preduzimati adekvatne mere. Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva. Vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bile pod merama ograničenog izvoza", kažu u Vladi.

Proteste i zahteve poljoprivrednika komentariše i predsednik Vučić. Kaže, podsticaji u poljoprivredi su za deset godina sa 14 milijardi dinara povećani na 51 milijardu.

"Subvencionišemo sa 500 miliona evra i nije dosta i vi podržavate sve, samo nećete da kažete ljudima da je jedan od osnovih zahteva veća cena ulja, a da cena bude veća, izdaćete saopštenje protiv nas i reći što je velika cena ulja, mi se borimo i gledamo da rešimo problem, ima mnogo časnih ljudi, u pravu su za određene stvari, ali stanite malo, nije to ćup bez dna", naveo je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Poljoprivrednici u Rači, koji su jutros traktorima blokirali saobraćaj ispred Opštine, nastavljaju sa protestom i tokom noći. Nezadovoljni su pregovorima sa Vladom, koja kako kažu nije uvažila njihove najvažnije zahteve oko cene suncokreta.

Pozivaju i druge poljoprivrednike da im se pridruže i najavljuju da neće odustati od blokade, dok im ne budu ispunjeni zahtevi. 

Subotički poljoprivrednici parkirali su traktore pored Gradske kuće, a Štrosmajerova ulica u kojoj se nalaze je prohodna. Sutra ujutro će odlučiti o narednim potezima. 

Ratari ističu i da je dodatni problem taj što na zaradu od soje i kukuruza ne računaju jer je, kažu, rod podbacio, negde i 80 odsto. 

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара