Mateja govori kroz note, posle muzičke škole bori se za upis na fakultet

Kragujevčanin Mateja Radovanović ima autizam. Uspešno je završio srednju Muzičku školu "Dr Miloje Milojević", smer klavir. Sada se bori da upiše fakultet. Podstrek su mu nagrade sa takmičenja, nastupi na koncertima, a nedavno je održao i prvi solistički u Kragujevcu.

Sve što bi želeo da kaže, Mateja pretvori u note. Klavir je zavoleo još u osnovnoj školi kada je bežao sa časova da bi svirao i to baš one pesme koje su mu roditelji pevali. Tako je i otkriven njegov talenat.

"Mateji je život muzika. Njemu je jedino šta on u životu obrađuje – kroz muziku. To mu je velika radost, velika sreća i on je istinski doživljava više nego sve ostale impresije u životu", kaže Matejina majka Mirjana Radovanović.

Usledile su godine predanog truda. Da ništa nije bilo uzalud pokazalo je to što je devetnaestogodišnji Mateja završio srednju muzičku školu.

"Ma kako nam svih ovih godina bilo i mentalno, psihološki i fizički teško da propratimo i da omogućimo jednu facilitaciju, odnosno da olakšamo njemu taj put. Mi smo kroz bavljenje time i kroz njegovo bavljenje muzikom jednostavno postali bolji ljudi", rekao je Matejin otac Milan Radovanović.

Uz brata je klavir zavolela i njegova sedmogodišnja sestra Mila.

"Danas sviram neke male kompozicije od nekih dugih, pa do nekih kratkih. On mi se uvek rado priključi u sviranju kad to treba i kad to poželi", kaže Mila.

Prvi solistički koncert 

Sviranjem je očarao i ljude iz okruženja na svom prvom solističkom koncertu.

"Slušati ga – to je jedna posebna emocija koja vam prosto tera suze na oči. Divan je Mateja, zaista", kaže komšinica Roksanda Aleksić.

Zbog Matijinog uspeha srećna je i učiteljica.

"Učitelj je srećan kada ga njegovi đaci prevaziđu, a Maki je to učinio višestruko", ističe učiteljica Svetlana Andrijanić.

Da bi i dalje razvijao svoj dar neophodno je da nastavi školovanje. Sada se bori da upiše fakultet.

"To je njegova velika želja i to bi značilo da i dalje bude prihvaćen u društvu i da ima neku socijalnu priču i da ne bude povučen", objašnjava mama Mirjana Radovanović.

Želja Matejine porodice je da podstaknu druge roditelje koji imaju decu sa sličnim problemima da pronađu njihov talenat. Mateji želimo da ostvari svoje snove, završi fakultet, puni koncertne dvorane i notama srca mnogih ljudi.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво