Читај ми!

Poslovne žene u Srbiji i Americi, koja je bitna razlika

Kada su žene na visokim pozicijama u kompanijama i drugim važnim položajima, društvo je naprednije i rezultati su bolji, kaže Nataša Pavlović Bujas, osnivačica i direktorka Blumen grupe iz Srbije. Ističe da žene potcenjuju svoje snage, veštine i znanje za razliku od mušakaraca koji često precene svoje sposobnosti i mogućnosti.

Nataša Pavlović Bujas je prva preduzetnica iz Srbije koja je u maju učestvovala u zajedničkom programu Stejt Departmenta i Fortune 500 kompanija - Globalno žensko mentorsko partnerstvo. Cilj ovog partnerskog programa američke vlade i privatnog sektora, je prenošenje znanja i iskustava, kako bi se ojačao globalni ekonomski položaj žena.

Za učešće u ovom programu preporučilo je Udruženje poslovnih žena Srbije. Tri nedelje je boravila u Americi i bila u prilici da iz prve ruke upozna taj sistem preduzetništva i rukovođenja.

"Velika je razlika kada poredimo kompanije u Americi i Srbiji. Razlika potiče iz dva faktora. Kada kažemo Amerika zaboravimo da je to 50 država i ogromno jedinstveno tržište na kome se kompanije razvijaju mnogo brže i uspešnije nego što smo mi u prilici. Zbog toga bi morali da se što pre integrišemo u svet i stvorimo uslove i okolnosti da naše privatne kompanije i preduzetnici, kojih imamo, imaju priliku da svoje proizvode i usluge plasiraju na takvom jedinstvenom tržištu", kaže Pavlović Bujas.

Prema njenim rečima prosperitet kompanija i društva je brži i veći uz veću participaciju žena. Dugi niz godina i decenija u nazad poznato je, i svetska istraživanja to pokazuju, kada je podjednak broj muškaraca i žena, kada su žene zastupljene na visokim pozicijama, društvo je naprednije i rezultati su bolji.

"U kompanijama se to pokazuje ne samo kroz finansijski uspeh već i prema tome kakav je odnos prema zaposlenima, koliko se neguju ti odnosi, koliko se ulaže u njihovo znanje i iskustvo, kakav je odnos prema društvu u kome živite, koliko želite da pomognete ne samo zbog biznisa već i zbog toga koliko želite da napredujete", ističe Pavlović Bujas.

Dodaje da istraživanja takođe pokazuju da su žene sklonije da sarađuju sa institucijama, naučnim i svim drugim, i tako integrišu biznis i druge segmente društva.

Žene potcenjuju svoje snage, veštine i znanje za razliku od mušakaraca 

Žene čine trećinu preduzetnika, ali samo desetinu direktora većih kompanija.

Slična je statistika i u svetu, kaže osnivačica Blumen grupe i naglašava da je preduzetništvo u Srbiji jako mlado.

Ističe da Američke kompanije imaju tradiciju od 200 i više godina preduzetništva i privatnog kapitala. Tržište je tako uređeno i društvo poštuje privatni kapital i uzvraća istom merom.

"Kod nas još uvek postoji negativna konotacija kada se kaže privatna firma ili privatni kapital što je otežavajuće za rast i razvoj i protiv čega se borimo u Uniji poslodavaca Srbije. Postoji nešto o čemu se u svetu priča a mi ovde ne govorimo. Radi se o tome da žene potcenjuju svoje snage, veštine i znanje za razliku od mušakaraca koji često precene svoje sposobnosti i mogućnosti, upuste se u nešto i ako je neophodno uče dalje", poručuje Pavlovićeva.

Smatra da različiti pristupi, empatija koje žene imaju, sinergija muškog orijentisanja na kratkoročne ciljeve i ženskih vizija za budućnost je u stvari pobednička.

Ne cenimo snagu u mladim ljudima

Jedan od zaključaka je da imamo priličan otpor prema mladim ljudima, dok u Americi možete da vidite mlade ljude na visokim pozicijama što u Srbiji nije slučaj, i to važi za oba pola.

"Došli smo u situaciju da ne cenimo dovoljno ljudske resurse i snagu koju imamo u mladim ljudima do 30 godina. Mladi odlaze iz zemlje, da bi sebi omogućili razvoj negde drugde i nadamo se da će se vratiti. Još veći problem je kada imate više od 45 godina, za vas u poslovnom svetu više nema mesta. To doživljavam kao veliki gubitak, jer ako znamo da je ljudski životni potencijal do 80 godina, gubimo ljude koji mogu da ostvare još jednu novu karijeru. Treba da napravimo okruženje u kome će mladi ljudi moći da ostavre i porodicu i karijeru", poručuje Nataša Pavlović Bujas.

Dodaje da je još jedan izazov za žene u poslovnom okruženju usklađivanje porodičnih i poslovnih obaveza.

"Moramo da integrišemo život, da znamo koji su nam prioriteti u kojoj životnoj fazi i da se toga držimo. Nije moguće da u svakom trenutku u svakom polju damo svoj maksimum a to je ono što žene nastoje da urade. Vrlo često mlade žene i preuzimaju više obaveza nego što bi trebalo", smatra Pavlović Bujas i naglašava da Srbija ima Novake Đokoviće u mnogim oblastima, da treba da uči i da se razvija, bude u saradnji sa drugima ali da ima puno toga da ponudi.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара