Читај ми!

I građani propituju sudije i tužioce, na koja pitanja odgovor ne mogu da dobiju

Sa ciljem da se pravosuđe približi građanima, u oko 15 gradova i opština u Srbiji sprovodi se projekat "Otvorena vrata pravosuđa". Realizuju ga brojne organizacije civilnog sektora koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije i strukovna udruženja pravosuđa, a podržavaju USAID i Misija OEBS-a u Srbiji. Katarina Golubović iz JUKOM-a je rukovodilac tog projekta i u razgovoru za RTS ističe da je do sada preko milion građana Srbije pratilo razgovor sa sudijama i tužiocima na različite teme. Ukazuje, da se najviše žale na nepredvidljivost sudskog postupka, na sporost, troškove postupka, kao i na advokatske troškove, ali i na transparentnost informacija.

Ove nedelje je bio i stoti, jubilarni događaj u okviru projekta "Otvorena vrata pravosuđa", koji se sprovodi skoro tri i po godine i oročen je na januar 2024. godine. 

U zgradama sudova u određenim terminima i na određene teme građani se na "otvorenim vratima" sastaju sa sudijama, tužiocima, javnim izvršiteljima, javnim beležnicima, advokatima, psiholozima, policijskim službenicima, i drugim učesnicima. 

Katarina Golubović ističe za RTS da je do sada na različite načine preko milion građana Srbije, u više od 15 gradova, pratilo razgovor sa sudijama i tužiocima na različite teme. 

Do sada je u sudnicama bilo preko 1.100 građana s obzirom na to da one mogu da prime do 50 građana. Zbog korone mnoge događaje su održavali onlajn i preko veb stranica je preko 15.000 pratilaca bilo po događaju.

Golubovićeva navodi da su ti događaji zamišljeni na određenu temu i to onu koju građani postave. To su između ostalog pitanja – kakvi su sudski troškovi, troškovi u izvršnom postupku, nasilje u porodici, medijski sporovi, koja su njihova prava u prekršajnom postupku.

Dakle građani postavljaju temu, a onda sudije i tužioci prvo prave uvod i obično kroz sat vremena odgovore na sva pitanja.

"Potom slede pitanja građana koji se nalaze u sudnici. Uvek se odgovori na pitanje osim u slučaju ako građanin postavi pitanje sudiji koji vodi njegov postupak. U tom slučaju građani imaju jedan drugi mehanizam, a to je pravno savetovanje preko besplatne pravne pomoći", objasnila je Golubovićeva.

Kakve su sudije građani

Naglasila je da se već dve godine donosi Izveštaj o stanju u pravosuđu i da je to ocena koju daju građani preko anketa, ali i ocena koja sadrži relevantne podatke dobijene od institucija.

Građani se najviše žale na nepredvidljivost sudskog postupka, nije uvek izvesno kakva će sudska odluka biti, na sporost, troškove postupka, kao i na advokatske troškove.

Takođe, navodi da ocena transparentnosti informacija o sudovima koju građani treba da imaju nije zadovoljavajuća, ali da ona iz godine u godinu, kako ocenjuje, biva bolja.

Na sajtu otvorena vrata pravosuđa nalaze se svi vodiči za građane, deset relevantnih tema, kao što su izvršni postupak, prekršajni, vodič kroz svedočenje, za ubrzanje sudskih postupaka.

Pored toga, na tom sajtu sudije, tužioci i ostali pravni stručnjaci angažovani su na pisanju blogova o aktuelnim temama i informacijama značajnim za građane.

Golubovićeva je navela da se najmanje dve, do tri sedmice ranije objavljuje informacija o tome kada se, na koju temu i u kom gradu održavaju "Otvorena vrata pravosuđa".

U Osnovnom sudu u Užicu 2. juna razgovaraće se o nasilju u porodici, a 9. juna u Višem sudu u Beogradu o medijskim sporovima.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво