Читај ми!

Protest vaspitača u Nemanjinoj, traže povećanje plata

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja protestovao je ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa zahtevom da prosek plata u predškolskim ustanovama bude za 15 odsto veći ili da se izmeni Uredba za obračun zarada iz 2012. godine, a prema kojoj kuvari u vrtićima imaju minimalnu zaradu.

Predsednica tog sindikata Bosiljka Jovanović rekla je za Tanjug da je hrana za decu izuzetno važna i dodala da je najviša zarada u predškolskim ustanovama 66.000 dinara.

Navela je da su od resornog ministarstva i Vlade tražili da "uvaže predškolce i da vaspitače izdvoje po ugledu na medicinske sestre".

"Nisu nam izašli u susret. Ne želimo da manipulišu o broju zaraženih, želimo pauzu", rekla je Jovanovićeva i upitala šta će se dogoditi kada, kaže, više niko ne bude hteo da radi u predškolskim ustanovama.

Među zahtevima je i da se izvrši ekvivalencija zvanja u master diplomu doškolovanim vaspitačima do 2013. godine, na Pedagoškom fakultetu u Užicu.

Kako je rekla, inspekcija je usaglasila da na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, Pedagoškom u Jagodini i Užicu, studentski programi nisu u skladu sa Bolonjom.

Jovanovićeva ističe da su to pitanje rešila dva fakulteta, ali ne i užički.

Prema njenim rečima, u više od 12 opština, gde postoji sindikalna organizacija, nisu uvaženi doškolovani sindikalci i nije im priznata zarada.

Zbog protesta, saobraćaj u Nemanjinoj ulici nakratko je bio blokiran.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Doškolovana za isti stepen?", "U prosveti smo, ali za vas nismo!", "Viša škola + 34 ispita + diplomski rad za vas je ništa?!".

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво