Читај ми!

Radinac dobio automatsku mernu stanicu, praćenje aero-zagađenja i onlajn

U naselju Radinac u neposrednoj blizini Železare u Smederevu počela je s radom automatska merna stanica vazduha, koju je donirala kompanija "HBIS Srbija". Na stanici, čija je vrednost 12 miliona evra, pratiće se i meteorološki podaci, a ostaće i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.

Direktor za tehničke poslove železare "HBIS Srbija" Čao Kaising i direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Srđan Lalić potpisali su Ugovor o donaciji kojim je Agenciji predata automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha, postavljena u naselju Radinac u neposrednoj blizini železare.

Nova stanica sadrži analizatore za praćenje koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica (PM10/PM2.5).

Na stanici će se pratiti i meteorološki podaci, a ostaće takođe i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.

"Kompanija HBIS Srbija, koja brine o zdravlju svojih zaposlenih i građana lokalne zajednice, odlučila je još početkom juna, da Agenciji za zaštitu životne sredine donira automatsku mernu stanicu, čija je vrednost 12 miliona dinara. Agencija je donela odluku o lokaciji i od danas, nakon završenih testiranja, podaci o kvalitetu vazduha su dostupni online u realnom vremenu", rekao je Čao Kaising.

Postavljanjem automatske merne stanice predstavlja, kako je ocenio Srđan Lalić pozitivan primer drugim kompanijama koje u okviru svoje delatnosti imaju tešku industriju.

Istakao je da će na taj način biti u mogućnosti da prevashodno sebe kontrolišu, ali i transparentno prikažu kvalitet vazduha okoline fabričkog kompleksa.

"Njenim puštanjem u rad dobićemo bolju i kvalitetniju sliku o stanju vazduha u Smederevu. Ona po specifikaciji odgovara svemu što smo tražili, tako da ćemo moći da pratimo satne vrednosti traženih parametara. Sa ovom stanicom Agencija vrši monitoring vazduha na 39 mesta u Srbiji", zaključio je Srđan Lalić.

недеља, 03. март 2024.
18° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво