Читај ми!

Danas su Miholjske zadušnice – molitvama i paljenjem sveća sećamo se preminulih

Danas su Miholjske zadušnice, dan koji pravoslavni hrišćani posvećuju svojim preminulim precima i, prema tradiciji, obilaze grobove, pale sveće i služe pomen. Ove godine Miholjske zadušnice poklopile su se sa danom posvećenim Jovanu Bogoslovu.

Svake subote liturgijski se sećamo onih koji više nisu sa nama. Posebno se izdvajaju četiri zadušna dana – subote uoči Vaskršnjeg posta, praznika Svete Trojice, Mitrovdana, i današnja, uoči Miholjdana.

Molitvama, paljenjem sveća, parastosima i pomenima, vernici se na današnje Miholjske zadušnice sećaju preminulih srodnika, prijatelja i poznanika i mole Gospoda za pokoj i mir njihovih duša i oprost grehova koje su počinili za života.

Ukoliko nije moguće izaći na groblje, sveću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Zbog očekivanog većeg broja putnika, u Beogradu se od 8 do 16 sati, uz pojačanje svih linija koje voze ka gradskim grobljima, privremeno uvodi linija 75L, od početka Ulice Pariske komune do Bežanijskog groblja.

Na svim beogradskim grobljima danas nije dozvoljen ulazak automobila od 7 do 15 časova, na Novom Bežanijskom do 16 časova. Zabrana ulaska ostaje na Novom, Zemunskom i Topčiderskom i groblju Stara Bežanija, dok će ostala otvoriti kapije za automobile do 17.30.

Obezbeđen je besplatan prevoz od 7 do 15 časova, od ulazne kapije do najudaljenijih parcela na Lešću, Orlovači, Novoj Bežaniji, Centralnom i groblju Zbeg.

Ove godine, Miholjske zadušnice poklopile su se sa danom posvećenim Jovanu Bogoslovu. Za njega se kaže da je bio omiljen Hristov učenik.

Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je do Njenog uspenija.

Po običajnom kalendaru, ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, a žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle.

субота, 02. децембар 2023.
11° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке