Читај ми!

Upravljanje otpadom za smanjenje rizika od požara na deponijama

Uz podršku Evropske unije, Užice i Tuzla će projektom prekogranične saradnje unaprediti upravljanje komunalnim i kabastim otpadom. Pored nabavke opreme za te potrebe, u Vinkovcima i Osijeku, čelnici komunalnih preduzeća, deponija i predstavnici gradova upoznali su na studijskom putovanju primere dobre prakse.

Ni tokom tropskih dana, gradska deponija u Osijeku i regionalna "Duboko" u Užicu nisu imale požare, zahvaljujući merama koje svakodnevno primenjuju.

Stevo Anetić, rukovodilac Službe održavanja deponije u Osijeku kaže da je u preduzeću petnaest godina i da vatrogasci nikad nisu gasili požar na deponiji.

"Mi gasimo isključivo našim strojevima, imamo kompaktor, bager, buldožer i na taj način taj površinski sloj. Imamo čuvarsku službu tamo 24 sata, koji na vreme reagira", ističe Anetić.

Kvašenjem i nasipanjem zemlje sprečava se požar i na regionalnoj deponiji "Duboko" u Užicu, gde se trenutno odlaže čak 90 odsto otpada, pogotovo kabastog. U planu je smanjivanje deponovanja.

"U narednih možda četiri do pet godina, doći će najmanje 25 odsto otpada, koji neće završiti na telu deponije, a imaće neke druge vrednosti, biće upućen na reciklažu", očekuje Momir Milovanović, direktor JKP Duboko".

Po upravljanju komunalnim otpadom Osijek spada među vodeće gradove u Hrvatskoj. U Zelenom otoku reciklira se čak 55 odsto otpada.

"Trenutni rezultat zemlje Srbije je da je obrnuta situacija. Mi deset posto otpada 2021. godine spasavamo od deponovanja, a devedeset posto deponujemo", navodi Miloš Radojević iz užičke Regionalne razvojneagencije "Zlatibor".

Edukativnim radionicama za najmlađe, đake i studente, komunalno preduzeće u Osijeku pre petnaest godina investiralo je u ekološku budućnost.

"To su bili klinci, kad pogledamo, a to su danas već odrasli ljudi, koji neki možda od njih imaju svoje obitelji i to im je postao dio života", ističe Tihana Škubor iz osječkog "Unikoma".

Prekograničnom saradnjom, Užice i Tuzla planiraju da primene pozitivna iskustva iz Vinkovaca i Osijeka kako pretrpane deponije ne bi ostale preteći izvori opasnih požara. 

недеља, 03. март 2024.
18° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво