Читај ми!

U Tekerišu obeleženo 107 godina od Cerske bitke

Na današnji dan pre 107 godina u Tekerišu na Ceru, srpska vojska izvojevala je jednu od najznačajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu. U čuvenoj bici, naši ratnici pobedili su nadmoćniju i bolje naoružanu austrougarsku vojsku.

Na spomenik cerskim junacima, uz brojne delegacije, udruženja i građane, venac je u ime Vlade Srbije položila ministarka Darija Kisić Tepavčević.

"Danas sa ovog mesta gde su sahranjeni srpski vojnici, poručujemo da se prošlost ne zaboravi, a da se herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte, to je naše nasleđe, i naš ponos. Današnja Srbija je isto toliko hrabra, i posvećena slobodarskim idejama i očuvanju državnog suvereniteta, i teritorijalnog integriteta", rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

U kišnoj noći između 15. i 16. avgusta, na obroncima Cera počela je bitka. Daleko moćnijeg neprijatelja srpski vojnici zatekli su na spavanju.

"Srpski vojnik nije imao ničega dovoljno. Apsolutno ničega, ni oruđa, ni oružja, ni opreme ni hrane. Ali, imao je samo jedno, imao je moral, i imao je sigurnu veru u pobedu, jer je srpski vojnik ovde branio svoje kolevke", rekao je Hadži Sreten Cvetojević iz Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Potomci navode i da je Toplički puk prvi ušao u Tekeriš i oslobodio ga.

"Moja najbliža rodbina, skoro svi Topličani su učestvovali u ovoj bici, i ne samo u njoj, na Drini, Kolubari daljem povlačenju preko Albanije. Sva naša rodbina bliža i dalja sahranjeni su na Ceru, na obali Drine", naveo je Zoran Đorđević iz Sremske Mitrovice.

Do pobede hrabrošću i strategijom 

Hrabrost ratnika i dobra strategija pobedili su veliku silu. Nakon četiri dana borbe, austrougarska vojska počela je da se povlači.

"Na Preobraženje, 19. avgusta, Stepa Stepanović je doneo jednu veoma važnu odluku, da se zaposednu najviši vrhovi planine Cer, to su Kosanin grad, i Trojanov grad, tako da su vojnici iz dela kombinovane divizije koju je predvodio major Velimir Čekerevac uspeli u ranim jutarnjim satima u 5.30 da zauzmu te najvažnije položaje, i od tada je austrougarska vojska počela da se povlači postepeno", kazao je Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra u Loznici.

U čuvenoj bici, neprijatelj je pretrpeo znatno veće gubitke. Srpske vojnike predvodio je general Stepa Stepanović, koji je zbog zasluga dobio čin vojvode.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару