Читај ми!

Šta sve čini naučni opus Mike Alasa, otkrijte na izložbi u Galeriji SANU

"Mihailo Petrović Alas - Zbirke i kolekcije" naziv je izložbe u Galeriji nauke i tehnike SANU. Do 29. maja posetioci će moći da saznaju šta sve čini naučni opus našeg najpoznatijeg matematičara.

Predstavljena je arhivska građa iz privatnih zbirki i kolekcija, kao i porodične arhive. Prati hronologiju života i rada jednog od najznačajnijih srpskih matematičara, Mihaila Petrovića Alasa.

Tu su brojna dokumenta, lična prepiska i fotografije koje do sada nisu predstavljane javnosti. U žiži je porodična arhiva Mihaila Petrovića Alasa.

"Moći će da vide tri-de animaciju rada prve hidraulične računske mašine koju je konstruisao Mihailo Petrović, hidrointegratora, koja je bila predstavljena na izložbi u Parizu 1900. godine, i koja je tamo dobila nagradu", rekao je Novica Babović, autor izložbe.

Biće prikazan porodični film iz 1933. godine. Osim matematici, predavanjima u Velikoj školi, pecanju, Mihailo Petrović Alas je dosta vremena posvećivao i muzici. Imao je muzučku družinu "Suz" u kojoj je svirao violinu.

"I oni su svirali po beogradskim kafanama, uglavnom na Dorćolu, kafanama kojima je pretio bankrot, oni su uskakali u pomoć, tu su organizovali svirke i tako ih izvlačili iz tih finansijskih problema, slavili su slavu Svetog Filimona, 5. decembra i to su bila velika okupljanja", kaže Babović.

Drugi deo izložbe prikazuje uticaj evropske naučne misli krajem 19. i početkom 20. veka, na formiranje i naučni rad Mihaila Petrovića Alasa.

Takođe predstavlja i njegov obiman naučni opus i doprinos u oblastima matematičkih nauka na Velikoj školi - Univerzitetu i stvaranju naučnog podmlatka u Srbiji.

Putopise sa njegovih ekspedicija po Severnom i Južnom polu, objavila je Srpska književna zadruga.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво