Читај ми!

Patrijarh Porfirije prvi put predvodio liturgiju u Hramu Svetog Save

Važno je da ispunjavati zakone, praštati i tražiti oproštaj, rekao je patrijarh srpski Porfirije, koji je prvi put predvodio liturgiju u Hramu Svetog Save.

Liturgiju u Hramu Svetog Save sasluživali su, pored patrijarha Porfirija, i episkopi istočnoamerički Irinej, slavonski Jovan, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, remezijanski Stefan i mohački Isihije, sa sveštenstvom iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, saopštila je SPC.

"Važno je da ispunjavamo zakone, da praštamo i tražimo oproštaj. Bez toga mi ne samo da nismo hrišćani, nego se može reći da nismo ni ljudi. To što je hrišćansko, to je autentično ljudsko", poručio je patrijarh, koji je 18. februara izabran za poglavara SPC.

Zamolio je prisutne da u molitvama imaju njegovo ime, jer, kako je istakao, duboko zna kakvo je mesto na koje ga je Gospod ljubavlju i blagodaću postavio.

Patrijarh Porfirije pozvao je verne da se u vremenima teških epidemijskih uslova pridržavaju propisanih mera i da vode računa o sebi i bližnjima, kao i da budu poslušni svojoj Crkvi.

Posle liturgije, poglavar SPC je služio pomen pokojnom patrijarhu Irineju u kripti Spomen hrama.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се