Читај ми!

Otvorena "Gold gondola" na Zlatiboru

Panoramska "Gold gondola" na Zlatiboru, najduža tog tipa u svetu, svečano je otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Žičara povezuje centar Zlatibora i najviši planinski vrh Tornik preko Ribničkog jezera, u dužini od devet kilometara.

Aleksandar Vučić je čestitao Zlatiboru i Opštini Čajetina na velikom uspehu i naveo da se kao predsednik države raduje svakom uspehu i svemu što donosi dobro našim građanima i našoj zemlji. 

"Došao sam da podržim jedan važan projekat i da kažem koliko se kao predsednik Republike Srbije, predsednik naše zemlje, radujem svakom uspehu i svemu što dobro donosi našim građanima i našoj zemlji. Od mene nećete čuti da je gondola loša zato što je gradio neko drugi ili izgradnju inicirao neko drugi. Bilo bi sramota da to radim, bilo bi sramota da to govorim. Ja sam ponosan na ovu gondolu", naveo je Vučić. 

Vožnja od centra Zlatibora do skijališta Tornik u jednom smeru traje oko 25 minuta.

Cena vožnje je 1.000 dinara za odrasle, a 550 za decu, u oba smera. Deca do šest godina starosti mogu da se voze besplatno uz uslov da su u pratnji bar jedne odrasle osobe.

Panoramska žičara je jedna od najvećih investicija Opštine Čajetina.

Vožnja žičarom pruža prelep pogled na živopisne pejzaže Zlatibora, a kod Ribničkog jezera se nalazi međustanica.

Žičara trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta.

Maksimalan kapacitet žičare je 90 kabina i 1.000 putnika po satu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, potpredsednik kompanije "Poma" Kristijan Buvije, ambasador Francuske Žan Luj Falkoni i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Pre zlatiborske, najduža svetska žičare bila je Tjenmen Šan, duga 7,4 kilometra, koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Džangđađe u Kini, u okviru kojeg je snimljen film "Avatar", nagrađen oskarom, reditelja Džejmsa Kamerona.

Srce žičare nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta "Novi Zlatibor", turizam visoke kategorije na više od 200 hektara zemlje.

Gradnja žičare je počela 2016. godine, a investicija je vredna oko 13 miliona evra. 

Vučić: Podržavam važne projekte bez obzira na politiku

Predsednik Srbije rekao je da na Zlatibor nije došao zbog razgovora političkih partija, za koji je, kako kaže, uvek bio i biće spreman, već da podrži važan projekat.

Poručio je da je došao da čestita svima koji su radili na tako velikom projektu ne samo za Zlatibor već za celu Srbiju i poručio da tako treba i dalje da se radi. 

Predsednik se na taj način obratio okupljenim građanima nakon govora predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića, koji je i predsednik opozicione stranke Zdrava Srbija, a koji je rekao da dolazak predsednika Vučića treba da se shvati kao početak dijaloga vlasti i opozicije.

"Današnja poseta predsednika Aleksandra Vučića treba da bude shvaćena kao početak dijaloga između opozicije i vlasti", rekao je Stamatović i dodao da je bilo potrebno uveriti predsednika da je ovaj projekat od opšteg interesa.

Stamatović je izrazio zahvalnost što je Vučić shvatio da je ta investicija od opšteg interesa i što su uz njegovu pomoć uspeli da otkoče realizaciju projekta i dobiju sve potrebne dozvole.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво