Читај ми!

Protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za stradanje Albanaca u Maloj Kruši

Nekoliko desetina predstavnika porodica iz Male Kruše kod Orahovca, čiji su članovi ubijeni tokom sukoba na Kosovu, protestovali su ispred sedišta Apelacionog suda u Prištini zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, okrivljenom za ratni zločin u tom selu.

Posebno odeljenje Apelacionog suda u Prizrenu osudilo je Darka Tasića na 11 godina zatvora na osnovu optužnice da je tokom sukoba na Kosovu počinio ratni zločin u Maloj Kruši.

Tasić je prethodno u prvostepenom postupku osuđen na 22 godine zatvora, ali su njegovi branioci podneli žalbu. Odlukom Apelacionog suda prvostepena presuda je izmenjena u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela i odluke o kazni.

Predstavnici porodica čiji su članovi porodica nastradali nosili su transparente: "Želimo pravdu, kaznu za zločinca", "Kruša ne oprašta krv", "Gde su? 20 godina čekanja Male Kruše".

Obratio im se predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja, rekavši da nema dokaza da je Darko Tasić bio ubica.

Pozvao ih je da uđu u prostorije suda, što su oni odbili, revoltirani izjavom da Tasić nije ubica.

Advokati Ljubomir Pantović i Dejan Vasić, branioci Darka Tasića, najavili su da će po dobijanju presude i njenog razmatranja verovatno podneti zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu i tražiti preispitivanje presude Apelacionog suda.

Ističu da za dela koja se Tasiću stavljaju na teret "nema dokaza njegove krivice".

Tasić je, prema navodima optužnice, optužen "da je u periodu od 15. do 26. marta 1999. godine, zajedno sa srpskom policijom i vojnim snagama učestvovao u pljačkanju i uništavanju imovine civilnog stanovništva, paljenju kuća, uzimanju poljoprivrednih vozila i drugih vrednih predmeta, posebno porodici Hajdari".

Optužnica takođe tereti Tasića za "skrnavljenje leševa, spaljivanje leševa zajedno sa drugim policijskim i paravojnim snagama i bacanje leševa u reku Drim, u mestu van sela Mala Kruša".

Odlukom Apelacionog suda optuženom Tasiću će u kaznu zatvora od 11 godina biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru. Uhapšen je i pritvoren pre tri godine.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво