Računovodstvena komora: Svi zaposleni imaju pravo na naknadu za prevoz, čak i kad idu peške

Računovođe su se usprotivile čim je bilo uvedeno da se naknada troškova za prevoz zaposlenih uslovljava time da se računi donose poslodavcu. Da su bili u pravu potvrdilo je Ministarstvo finansija 3. juna. Šta se zapravo menja, za RTS objašnjava predsednica Računovodstvene komore Srbije.

Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije, ističe da su mišljenja Ministarstva finansija obavezujuća prema Zakonu o poreskom postupku i administraciji za Poresku upravu, a samim tim su indirektno obavezujuća i za poreske obveznike i računovođe koji primenjuju propise.

"Čekali smo da Ministarstvo definiše da je računovodstvena isprava dokumentovana ako je ispravna, tačna i nedvosmisleno pokazuje osnovu poslovne promene. Ali to mišljenje više ne navodi da je potrebno da imate račun za prevoz da bi zaposleni mogao ostvariti tu naknadu na koju ima pravo u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o porezu na dohodak građana", navela je Mitrovićeva.

Ovim mišljenjem, Ministarstvo je pojasnilo i poreski aspekt naknade, jer je u prethodnom periodu upravo ta izmenjena odredba člana 18 Zakona o porezu na dohodak građana izazvala dosta plemike u javnosti.

"Izazvala je i pravnu nesigurnost kod poreskih obveznika i računovođa, jer neki poslodavci nisu mogli da obezbede za svoje zaposlene račune za prevoz - autobusku kartu, ili račun za gorivo. Ne dolaze svi na posao automobilom ili autobusom. Oni su onda to obračunavali na iznos koji je neoporeziv u ovom momentu 3.988 dinara, oni su obračunavali porez od 10 odsto", rekla je Mitrovićeva

Ovo mišljenje potvrđuje da je ovaj rashod poreski priznat ne na osnovu dokumentovane isprave, već na osnovu odluke poslodavca da zaposleni ima pravo na tu naknadu i na osnovu blagajničkog dnevnika koji je dokaz da je on primio novac, ili na osnovu uplate na tekući račun.

Neoporeziva je osnovica koja se usklađuje svake godine 1. februara, sada je 3.988 dinara.

"Svi zaposleni imaju pravo na tu naknadu, bez obzira na koji način dolaze na posao - da li autobusom, sopstvenim vozilom, sa komšijom ili peške - on ima pravo na tu naknadu", istakla je Snežana Mitrović.

Napominje da poslodavac, ipak, može da traži aktom d apriznaje i traži da se donesu računi, ili da javnom prevozniku uplati karte. 

"Ali mišljenje potvrđuje da zaposleni ne mogu biti diskriminisani, posebno u unutrašnjosti gde radnici organizovano dolaze, a koji nisu mogli da obezbede karte", rekla je Mitrovićeva.

четвртак, 25. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару