Vojska već intervenisala u Šidu, 18 migranata vraćeno u prihvatni centar

Vojska je stigla u Šid kako bi preventivno kontrolisala tri centra sa skoro 2.000 migranata. Noćas je već intervenisala i 18 migranata vratila u prihvatni centar.

Oko 70 pripadnika Vojske Srbije raspoređeno je u tri prihvatna centra – "Adaševcima", "Principovcu" i "Šid - Stanici". U tim centrima boravi oko 1.900 migiranata iz 18 zemalja. Problem za lokalno stanovništvo su, kažu, neregistrovani migranti koji borave na otvorenom. 

Zoran Semenović, zamenik predsednika Opštine Šid rekao je za RTS da je od jutros na tom području daleko stabilnije i da su pripadnici vojne policije noćas vratili 18 osoba u prihvatne centre.

"Situacija od kad su pripadnici Vojske Srbije zauzeli svoje položaje je daleko stabilnija. U toku noći je došlo do privođenja, vraćanja 18 lica u prihvatne centre, što je daleko bezbednije nego svih dana prethodno", rekao je Semenović.

Semenović je rekao da se građani šidske opštine zahvaljuju predsedniku Vučiću, a posebno Vojsci koja je svojim delovanjem i radom u ovom trenutku i brzom intervencijom sprečila svaki pokušaj ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine.  

On je ukazao da su pod najvećim pritiskom naselja Principovac, Volovin, Sot i Batrovci, jer u tim mestima migranti nemaju nameru da se vrate u centre koje su napustili.

"Oni onda borave po tuđim vikendicama, njivama, šumama, šumarcima i odatle pokušavaju da da se domognu granice prema Hrvatskoj", istakao je Semenović. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je sa zamenikom načelnika Generalštaba VS general-majorom Petrom Cvetkovićem obišao jedinice i rekao da je Vojska Srbije preuzela odgovornost za spoljno obezbeđenje migranskih kampova u Opštini Šid.

Predsednik Aleksandar Vučić je odluku o slanju vojnika u Šid doneo na osnovu bezbednosnih procena i zahteva građana.   

Vojnici će se smenjivati u tri smene na punktovima ispred prihvatnih centara.  

Najveći problem u šidskoj opštini prave neregistrovani migranti koje su meštani zaticali, ne samo u svojim dvorištima nego i šumama i na njivama, u voćnjacima, zbog čega su se osećali nebezbedno i tražili pomoć države.  

Vojska Srbije će, kao i do sada, čuvati bezbednost svih građana, izvršavati naređenja i preduzimati sve mere radi realizacije dodeljenih zadataka u skladu sa zakonom i Pravilom službe.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу