Beograđanka prevezena na Infektivnu kliniku zbog sumnje na koronavirus, nalaz negativan

Zbog sumnje na koronavirus, Hitna pomoć je prevezla jednu Beograđanku na Infektivnu kliniku. Kako RTS nezvanično saznaje, njen nalaz je negativan. Propisi nalažu da je ovakvi pacijenti transportuju po posebnoj proceduri.

Ekipe Hitne pomoći danas su izašle na intervenciju po nalogu nadležnog epidemiologa koji je izrazio sumnju da jedna devojka, studentkinja iz Njegoševe ulice, ima koronavirus.

Devojka je prevezena na Infektivnu kliniku, gde je zadržana. Kako RTS nezvanično saznaje, nalaz na koronavirus je negativan.

Propisi nalažu da se ovakvi pacijenti transportuju po posebnoj proceduri, tako da je ekipa Hitne pomoći imala posebna odela, zaštitnu opremu koju moraju svi da koriste – od vozača, lekara i medicinskog tehničara.

U pitanju je oprema za jednokratnu upotrebu, koja se posle intervencije baca.

Doktorka Emilija Teovanović, koja je bila danas na intervenciji, rekla je za RTS da ekipa, po dobijanju poziva od nadležnog epidemiologa, dobija zaštitnu opremu, koja se sastoji od zaštitnog odela kombinezona, kaljača, zaštitne maske, rukavica, zaštitnih naočara.

Zatim, kako je rekla, odlaze po pacijenta i odvoze ga u nadležnu ustanovu.

"Današnji poziv je protekao uredno, pacijentkinja je prevezena na Infektivnu kliniku u posebnu sobu", navela je doktorka.

Objasnila je da Hitna pomoć ne obavlja transport pacijenata sumnjivih na koronavirus iz kućnih uslova, nego samo iz zdravstvenih ustanova, domova zdravlja ili Infektivne klinike kada po nalogu epidemiologa odlazi na poziv. 

Doktorka je objasnila da su danas koristili zaštitnu opremu koju su ostavili, kao i sanitet koji mora da prođe proces dezinfekcije. 

Prema njenim rečima, ljudi koji su se zatekli prilikom današnje intervencije bili su blago usplahireni s obzirom na to da je cela ekipa imala bela zaštitna odela, maske, naočare... 

"Batut" je podigao stepen rizika na pojavu koronavirusa u Srbiji na umeren.

Kod nas nema obolelih, danas je testirano šest osoba i svi testovi su bili negativni. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво