Alarmantan podatak: Od 2.600 prijava za ugrožavanje životne sredine, samo dve tužbe

Nakon pokretanja postupka kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine zbog prekomerne zagađenosti vazduha, Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole u šest najzagađenijih gradovca u Srbiji – Beogradu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Užicu i opštini Kosjerić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za RTS da je postupak pokrenut jer je pravo na život osnovno i neprikosnoveno ljudsko pravo u koje je inkorporirano i pravo na čistu i zdravu životnu sredinu.

"Nas prvenstveno interesuje da li su oni prema kojima se sprovodi postupak kontrole uradili ono što u zakonu stoji da su dužni da obave. Kada u roku od 15 dana dobijemo tu informaciju, videćemo koji će biti sledeći koraci", objasnio je Pašalić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da postoji set krivičnih dela u Krivičnom zakoniku koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

"Ako uzmemo da je podneto okvirno 2.600 prijava, a da je samo došlo do dva optuženja iz oblasti ugrožavanja životne sredine i jednog u okviru narušavanja životne srdine, to mnogo šta govori", kaže Pašalić.

Najavljuje da će nakon isteka roka za dobijanje odgovora, preduzeti ono što je zakonom omogućeno.

"Ako vidimo da postoji potreba za preporukama, uputićemo preporuke, da se u kratkom roku izvrše, a ako ne, iskoristićemo ovlašćenja koja u zakonu stoje", kaže Pašalić.

Smatra da stanje kakvo jeste iziskuje prvenstveno dobru informisanost građana.

"Javnost mora da bude jasno, tačno i pravovremeno informisana, u smislu da ne dođe do spekulacija", objašnjava Zoran Pašalić.

Kaže da će biti ispitano i i da li je novac od ekološke takse usmeren ka zaštiti i unapređenju životne sredine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се