Trivan: Kazne za sve koji budu ugrožavali životnu sredinu

Novi Zakon o upravljanju otpadom obezbediće da se deo nadležnosti prebaci na lokalne samouprave, koje će moći da odlučuju o zabrani kesa na svojoj teritoriji, a fizička i pravna lica koja ne budu radila po propisima pri kontaktu sa životnom sredinom, biće kažnjavana i suspendovana, poručio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, povodom obeležavanja Evropske nedelje smanjenja otpada.

Realizacija novog sistema upravljanja otpadom, prema Trivanovim rečima, predviđa 27 regionalnih deponija, od kojih je 10 stavljeno u upotrebu.

"Očekuje nas čitav niz promena koje pokazuju napredak, i kada osposobimo ostale lokacije onda će čitav sistem prikupljanja i prerade otpada i ponovne upotrebe zaživeti", rekao je Trivan.

Kako kaže, veliki problem trenutno predstavlja što u zakonu ne postoji pitanje depozitnog sistema.

"Mi za kraj godine pripremamo dokument, u koji ćemo detaljno ući u proces tretiranja ambalažnog otpada, a to znači da ćemo primeniti iskustva zemalja koje su imale jako velike i dobre rezultate i naše ciljeve podižemo na nivo ciljeva EU", istakao je Trivan.

Povodom pitanja novinara o prihvatanju kandidature Beograda za zelenu prestonicu, kao grada koji nije u EU, Trivan je naglasio da je to veliki uspeh za državu i da će ona učiniti sve da taj proces bude odrađen na svetskom nivou.

Predsednik Udruženja reciklera Srbije Vladimir Živaljević istakao je da su akcije koje su preduzete u pogledu tretmana opasnog otpada dovele do toga da se ove godine preradi 100.000 tona opasnog otpada.

"Najlakše je gledati napredak po broju tona i ako smo ranije imali 60.000 tona, prošle godine 80.000, ove godine ćemo imati za 20.000 više svih opasnih otpada, toksčnih materija, teških metala", rekao je Živaljević.

On je dodao da u ovom trenutku nesto manje od 2. 500 firmi ima dozvolu za neku vrstu skladistenja, transporta i uopšte, tretmana otpada.

"Imamo 20 velikih operatera, u toj industriji trenutno radi 1.000 radnika u operaterima i više od 15.000 radnika u raznim firmama koji su kooperanti tih operatera", istakao je Živaljević.

Kako je istakao, politika da zagađivač plaća, u zadnjih nekoliko godina pokazuje rezultate i daje značajan podstrek za dalji napredak u toj sferi i dodaje da je prema kapacitetu moglo da se preradi još 20 do 30 odsto više otpada od trenutno pokazanog rezultata.

Ambasador Turske u Srbiji, Tanžu Bilgič izjavio je da je potreba društva da živi u jednoj zdravoj okolini i da se u tom pogledu ostvaruje uspešna saradnja Srbije i Turske.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin pozdravio je velike napore brojnih opština u Srbiji da se urade krupni koraci po pitanju smanjenja otpada i posebno naglasio projekat 17 opština u Srbiji koje vrše primarnu separaciju otpada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво