Ne stvarajte sebi pritisak jer je i vožnja deo godišnjeg odmora

Letnji period je vreme godišnjih odmora i pojačanog saobraćaja. Mnogo vozača kreće na dalji put tokom koga će se sa sigurnošću sresti sa umorom i potencijalnom opasnošću. Umor i pospanost spadaju u najozbiljnije rizike za bezbedno upravljanje kolima. Ekipa emisije SAT pratila je kako umor tokom 24 sata vožnje utiče na nas.

Urednik emisije SAT Mladen Alvirović kaže za RTS da je najvažnije kada se kreće automobilom na put da sami sebi ne stvaramo pritisak da treba do određenog vremena da stignemo na odredište.

"Najvažniji savet je strpljenje. Vožnja je deo godišnjeg odmora i u njemu treba uživati. Pritisak stvara greške", napominje Alvirović.

Savetuje da se pauze tokom puta prave na najavše dva sata. Naglašava da pauza treba da bude aktivna, da se malo prošeta, a ne odmah da se sedne u restoran.

Dodaje da je važno da se tokom puta umereno jede i da se pije voda umesto sokova.

Pored tehničke provere automobila, pre polaska na duži put potrebno je odstraniti sve nepotrebne predmete koji su se tokom godine nagomilale u kabini vozila.

"Ne treba praviti skladište od autombila. Kod naglog kočenja nepotrebni predmeti mogu predstavljati opasne projektile", kaže urednik emisije SAT.

Kako kaže Alvirović, gledaoci će po prvi put u emisiji SAT u nedelju 21. jula moći da vide test u kome su dobrovoljci vozili 24 časa neprekidno.

"Tokom tog perioda, meren im je krvni pritisak, vid i sluh. Videlo se kako se vozačima menja ponašanje do krajnjih granica", navodi Alvirović.

Zamućenje vida - opasnost noćne vožnje

Prema njegovim rečima, vreme regovanje na iznenadne situacije pokazalo se kao najgori faktor umora.

"Iako su se dobrovoljci osećali jako dobro, najgorim se pokazalo vreme ispravke greške. Mozgu je potrebno dvostruko više vremena da reaguje na iznenadne pojave tokom vožnje. Rad srca se usporava i krv sporije protiče", kaže Alvirović.

Navodi da je ono što je najviše iznenadilo tokom testa je zamućenje vida.

"Mnogi ljudi različito reaguju, neko je navikao da vozi noću, i ne može se stepen umora tako lako izmeriti kao kada je pijanstvo u pitanju. Vid se zaista menja i telo posle devet sati uveče luči hormone koji ga uspavljuju", ukazuje Alvirović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво