Povređeni u udesu kod Niša nastavljaju bitku, troje i dalje kritično

Troje najteže povređenih pacijenata u sudaru autobusa i voza pre dva dana kod Niša i dalje je u kritičnom stanju. Niko od više od 20 povređenih putnika još nije pušten na kućno lečenje. Na intenzivnoj nezi sada je 11 pacijenata. Meštani koji koriste putni prelaz na kome se dogodila stravična nesreća, na protestnom skupu zatražili su postavljanje rampe.

Meštani Donjeg Međurova, Novog sela i Čokota ne kriju svoje ogročenje. Pitaju se kako da dete pošalju u školu i smatraju da rampa mora hitno da se napravi. Građani su na protestnom skupu zatražili postavljanje rampe i poručili da će se okupljati dokle god se problem ne reši.

Problem će se sada rešavati privremeno, do početka modernizacije pruge oko Niša, najavljene za narednu godinu.

Grad najavljuje osvetljenje i sređivanje prelaza, a železnica unapređenje bezbednosti.

"Od 22. decembra uveli smo zaustavljanje svih vozova ispred ovog putnog prelaza i neprekidno dežurstvo železničkih radnika na ovom putnom prelazu", navodi Miško Marić iz "Železnica Srbije".

Svoju bitku nastavljaju i povređeni putnici, pre svega troje najugroženijih. Juče ih je na odeljenju intenzivne nege bilo 13, a sada 11.

Goran Stanojević, pomoćnik direktora KC Niš, kaže da je dvoje pacijenata spušteno na matično odeljenje, što je dobar znak.

Svi ostali, osim troje, u dobrom su opštem stanju, odnosno lekari čine maksimalne napore, dodaje Stanojević.

Veliki napori lekara, korisni samo iskustvo i dobra oprema

O maksimalnim naporima govori i Miodrag Lazić, poznatiji kao ratni hirurg zbog iskustva iz bolnice u Sarajevu. Kaže da, kada su u pitanju masovne nesreće, mogu da koriste samo iskustvo i dobra oprema.

"To jutro u pola osam, kao i u ratovima, ujutru dolaze ranjenici. Otvorila su se vrata i počela su da ulaze, deca, mladi, stari, krvavi, slomljeni, iskidani, na krevetima, na nosilima, neki pod ruke. Za pet minuta, tu se našlo više lekara nego povređenih", ističe Lazić, direktor Urgentnog centra u Nišu.

Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra, kaže da je pomagala ogromna ekipa lekara, sestara, tehničara, bolničara.

"Svi su pomagali. Uspeli smo da u roku od sat vremena u ovom novom prostoru, koji je odgovorio svojoj svrsi prevashodno, da možemo u teškim trenucima da pomognemo građanima", napominje Radovanović.

Iskustvo jedino ne pomaže, kažu lekari, u onim najtežim trenucima. Dvoje putnika preminulo je u toku operacije.

"Teško je bilo. Ja sam morao da dam tu informaciju. Teško je bilo onog trenutka kada sam morao da kažem – moje saučešće, vaše dete je umrlo na operacionom stolu. Taj vrisak, to sam ja video hiljadu puta, ali i dalje kao da ga prvi put vidim. Ovaj plače, a dete stoji pored njega – šta je, sine moram da ti kažem da ti je majka umrla. To su strašne scene bile. To je opšti plač bio ovde", priča Miodrag Lazić.

U nesreći kod Donjeg Međurova poginulo je petoro ljudi, a dvadeset dvoje povređeno. Istraga o uzrocima nesreće još traje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво