Srpsko vino krči put do čaša u inostranstvu

Zbog loše privatizacije velikih vinarija, mnogi vinogradi su iskrčeni, a proizvodnja vina sa nekadašnjih stotinu hiljada hektara svedena je na četiri puta manje zasada. Za nove zasade država daje podsticaje, a vinarima bi dobro došlo otvaranje novih tržišta poput kineskog.

Obrad Mučibabić je pre desetak godina na obroncima Fruške gore podigao plantažu na deset hektara i veruje da za srpske vinare idu bolji dani.

"Očekujem oko deset tona grožđa po hektaru", kaže Obrad Mučibabić iz Iriga.

Pre tri godine u Novom Sadu je osnovano Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla Srem – Fruška gora.

"Pre svega zaštita geografskog porekla vina, gde će sva vina proizvedena na ovom području moći da nose oznaku Srem – Fruška gora. To je primarni cilj koji krajnje može da omogući lakše brendiranje i veću prepoznatljivost, pre svega u inostranstvu", napominje Dragoslav Ivanišević sa Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

"U protekle dve godine uložili smo pre svega u zasnivanje novih zasada vinove loze, potom u opremanje vinarija, dakle sve ono što je neophodno da bi naša vinogorja bila konkurentna na domaćem i međunarodnom tržištu, za te mere izdvojili smo preko milion i po evra", ističe Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

I državno-privredna delegacija ovih dana u Kini razgovara o mogućnostima izvoza vina na to tržište.

Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ukazuje da je svako otvaranje novih tržišta za poljoprivredne proizvođe izuzetno važno.

"U ovom slučaju reč je o dugoročnoj strategiji izvoza na strana tržišta za koja moramo biti pripremljeni, tako što ćemo imati prvo proizvod za strana tržišta, ja u kratkom roku ne očekujem da ćemo imati velike efekte, ali dugoročno posmatrano, postoji mogućnost da povećamo proizvodnju vina", dodaje Tica.

Za novi zasad vinove loze po hektaru potrebno je između deset i petnaest hiljada evra. Na prvi rod se čeka tri godine, a ako je dobar prinos, zaradi se i do 40.000 evra po hektaru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво