Truli pragovi usporavaju vozove, pruga Niš–Prahovo čeka obnovu

Predstavnici tri opštine sa istoka Srbije zatražili su pomoć od Ministarstva građevine i saobraćaja za obnovu pruge Niš–Prahovo. Ova pruga je veoma važna za razvoj tog dela Srbije i nalazi se u izuzetno lošem stanju.

Od 170.000 pragova na pruzi Niš–Prahovo, više od 60 odsto je istrulilo. Zato teretni i putnički vozovi idu prosečnom brzinom od 30 kilometara na sat. Za Svrljig, Knjaževac i Zaječar ova saobraćajnica je jedna od najvažnijih.

"Očekujem da će ova pruga vrlo brzo ući u postupak rekonstrukcije, očekujem da će biti mogućnosti da to bude brza pruga i na taj način ćemo još više značaja dati razvoju istočne Srbije", navodi narodni poslanik Milija Miletić.

Za privrednike je ova pruga najbrži i najjeftiniji način da robu transportuju do luke Prahovo.

"Ako stanje na ovom delu pruge ostane kao i do sada, imaćemo jako veliki problem sa isporukom naših proizvoda", ističe Marko Nikolić, generalni direktor fabrike "DIV Betonski pragovi" Svrljig.

Pruga je izgrađena pre skoro 100 godina. Duga je 112 kilometara i gradila se 15 godina.

Ova pruga od Niša do Prahova korišćena je za snimanje sedam igranih i dokumentarnih filmova. Svakako najpoznatiji od njih je Dvoboj za južnu prugu.

Slavko Milenković, koji je kao pružni radnik ovde radio 36 godina, seća se da je nekada tu dnevno prolazilo i po 40 vozova.

"Sve se prevozilo – roba, ruda, gvožđe. Odvijao se teretni i putnički saobraćaj. To je veoma bitno za ovaj kraj", navodi Milenković.

Pruga je veoma važna i za razvoj turizma.

"Opština Svrljig je ruralnog karaktera, ali ima potencijala za razvoj etno-turizma. Zato i vidimo železnički saobraćaj kao način za prevoz turista", navodi Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig.

U "Železnicama Srbije" kažu da bi rekonstrukcija ove pruge mogla da počne u proleće naredne godine i da je ona veoma važna i za razvoj Rudarskog basena "Bor".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво