Kako porodice Holok i Veseli obeležavaju Veliki petak

Katolički vernici obeležavaju Veliki petak. Tradiciju svog naroda i u Srbiji čuvaju pripadnici nacionalnih manjina. Kakvi su im običaji i kako se pripremaju za doček najradosnijeg praznika Uskrsa – sa nama su podelile jedna slovačka porodica iz Pančeva i jedna češka iz Vršca.

Na Veliki petak porodica Holok iz Pančeva je na okupu, a od ranog jutra svako ima svoje zaduženje.

"Iskokamo kokice, farbamo jaja, posle toga ide se u crkvu, a zatim se za ručak sprema riba, krompir-salata i to je to", kaže Danijela Holok.

Običaj je da se u crkvu ide u crnini, jer je Veliki petak dan žalosti.

"Danas je specijalan dan i prima se pričest, što simbolizuje Isusovo telo i krv, što je bilo na tajnoj večeri pre nego što je razapet Isus Hristos", objašnjava Miroslav Holok.

Deda Mihail sa svojim unucima lepi nalepnice na ofarbana jaja, a u bašti sa unucima pravi gnezda za zeku.

"Deca se raduju tom danu, jer će tad dobiti poklone koje donosi zec u njihova gnezda. Obično se to radi u bašti na nekom skrivenom mestu da se zec ne bi uplašio da dođe", navodi Mihail Kalmar.

Mali Martin Holok kaže da bi voleo da mu zeka donese voki-toki i lego kocke.

U Kruščici kod Vršca, Česi na sličan način dočekuju Uskrs, uz specijalitet koji drugi nemaju.

"Danas pravimo dolke, to su posni kolači koje spremamo od brašna, vode, kvasca i malo ulja i jedu se danas sa medom", objašnjava Vlastenka Veseli iz Kruščice.

Sutra uveče se sprema korpica s jajima, blagoslovljenom šunkom, kobasicom i to će dočekati ukućane na Uskrs pre odlaska na jutarnju svečanu misu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 25. мај 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом