Đukić Dejanović: Cilj Agende UN iskoreniti siromaštvo

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da siromaštvo treba iskoreniti većim stepenom obrazovanja i zaposlenosti, privrednim razvojem, zdravom sredinom.

Slavica Đukić Dejanović je gostujući u Dnevniku RTS-a navela da Agenda Ujedinjenih nacija 2030 sadrži 17 ciljeva i 169 podciljeva održivog razvoja koji, kako kaže, život znače.

Pre svega, fokusirana je na aktivnosti smanjenja siromaštva, podizanje životnog standarda građana, unapređenje zdravstvenog i obrazovnog sistema, ali i zaštitu životne sredine, rodnu ravnopravnost, smanjenje nejednakosti.

"Jedan od najbitnijih ciljeva Agende je iskorenjivanje siromaštva većim stepenom obrazovanja, većim stepenom zaposlenosti, privrednim razvojem, boljim klimatskim uslovima odnosno zdravom sredinom", navodi Đukić Dejanovićeva.

Navodi da je Srbija posvećena sprovođenju Agende UN i dodaje da je u proceduri prioritizacija 17 ciljeva i 169 podciljeva i njihovog prilagođavanja situaciji u našoj zemlji. 

"Svaki cilj od tih 17 ima svoje podciljeve koji znače vrlo konkretne zadatke i imaju svoje indikatore kojima se može meriti kako napredujemo kao zemlja. Uzmimo za primer cilj 4 čiji je zadatak da se poboljša kvalitet obrazovanja. I tu imamo dve komponente podciljeva – obavezno i besplatno predškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Mi na tome radimo ali treba i ekonomski da ojačamo", objašnjava Đukić Dejanovićeva.

Navodi da je Sekreterijat za javne politike napravio presek šta se uradilo i dokle se stiglo.

"Nije se malo uradilo ali ipak nedovoljno. Ono šta treba da uradimo je da vidimo koja su naša dokumenta koja su usaglašena sa određenim dokumentima UN", navodi Đukić Dejanovićeva.

Ministarka ukazuje da nedostaje veliki broj strategija iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

"Ono što sada treba da uradimo je da sa timom UN vidimo koji su naši prioriteti. Naša specifičnost je da kod svakog otvorenog poglavlja ka Evropskoj uniji mi zapravo možemo naći određene paralele između ciljeva UN i samih tih poglavlja", navodi ministarka bez portfelja. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво