Trivan: Upravljanje otpadom može biti unosan posao

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da se upravljanje otpadom u razvijenom svetu podrazumeva i da donosi novac, ali da u Srbiji to još nije slučaj.

Na konferenciji "Zelena ekonomija i sistemsko upravljanje otpadom u Srbiji" Trivan je istakao da Srbija još nije napravila svih 26 planiranih regionalnih deponija i da se radi na potpunom uređivanju 17 deponija, koje na nasavremeniji način rešavaju odlaganje komunalnog otpada.

"Lokalne samouprave, koje su do skoro odbijale da se na njihovoj teritoriji nađu regionalne deponije, sada ih žele, jer su shvatile da upravljanje takvom deponijom ne samo da čuva životnu sredinu, nego je i unosno", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, model za ostatak zemlje može da bude način na koji je Beograd sproveo upravljanje otpadom, kroz javno-privatno partnerstvo o čemu je danas potpisan koncesioni ugovor sa francusko-japanskim konzorcijumom "Suez-Itoču".

Ministar Trivan je precizirao da će u nadležnosti Beograda ostati otpad kao resurs, a da će tretman otpada biti urađen po najnovijim čistim tehnologijama, reciklažom i spaljivanjem nereciklabilnog otpada za proizvodnju energije.

Dodao je i da će ministarstvo razmatrati važeću Strategiju upravljanja otpadom, kako bi se videlo da li je potrebna neka izmena radi prilagođavanja trenutnim uslovima poslovanja privrede.

"Uskoro veći procenat zaštićenih prirodnih područja"

U Srbiji će uskoro biti povećan procenat zaštićenih prirodnih područja, najavio je ministar Trivan na obeležavanju 20 godina rezervata Zasavica kod Sremske Mitrovice.

Istakao je da je na obeležavanje tog jubileja došao kako bi podržao ljude koji već dve decenije uspešno upravljaju rezervatom Zasavica, navedeno je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Država je upravljanje Zasavicom pre dve decenije poverila udruženju "Mladih gorana" Sremske Mitrovice na čiji je predlog ovo područje i zaštićeno, dodao je Trivan.

"Oni pokazuju koliko je važan kontinuitet u radu i ljubavi prema prirodi bez čega nema ni rezultata i zaista mi je zadovoljstvo da konstatujem kako je Zasavica jedna od najlepših slika koje o Srbiji postoje u svetu", rekao je Trivan.

Dodao je da su prirodna bogatstva Zasavice samo deo onoga što ima Srbija i podsetio da naša zemlja spada u 40 najbogatijih područja u svetu po raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta.

Ministar Trivan je naglasio da Srbija mora i ima potrebu da poveća teritoriju pod zaštitom.

"Naše ministarstvo postoji manje od tri meseca, a već ovih dana ćemo proglasiti još neka područja zaštićenim, čime će se za gotovo jedan procenat povećati prostor koji štitimo i to ćemo nastaviti i dalje da radimo", poručio je Trivan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво