Porodični duh zaštitni znak kraljevačkog dečjeg sela

U 134 zemlje sveta obeležen je međunarodni Dan SOS Dečijih sela, a jedina ustanova tog tipa kod nas je izgrađena pre 13 godina u Kraljevu. Deca bez roditelja žive u specifičnim porodičnim kućama a o njihovom odgoju brinu se SOS mame.

Biljana Bulatović je prva SOS mama u Kraljevu i podigla je jedanaestoro dece koja su ostala bez roditeljskog staranja. Sa njima je razvila poseban odnos prožet ljubavlju i razumevanjem.

"Sada su to odrasli ljudi. Imaju svoje poslove, svoje veze i svoj život. Mogu da budem zadovoljna i ponosna na njih", kaže Bulatovićeva. 

U SOS selu u Kraljevu deca žive u 14 velikih porodičnih kuća. U svakoj je puno uspomena o čemu svedoče fotografije na zidovima. Za svoju kuću i staratelja posebno su vezani punoletni štićenici iz zajednice mladih koji su i odrasli ovde.  

"Ja iz svog iskustva mogu da kažem da to traje zauvek i da prosto, iako ti ljudi nisu naši roditelji, neke veze i ti koreni ostaju za ceo život", ističe Zorica Nedić iz Zajednice mladih.

U SOS Dečijim selima širom sveta zbrinuto je više od milion dece. U Kraljevu njih oko 100, s tim što zajednica mladih, dakle punoletnih štićenika ima 20 tinejdžera i studenata.

"Ono što nas posebno izdvaja, to je porodični duh, negovanje tradicije i duha porodice. Izdvaja nas i to što se trudimo da pružimo maksimalni kvalitet ovoj deci bez roditeljskog staranja, da postanu kvalitetni i dobri ljudi", kaže direktor SOS Dečijeg sela u Kraljevu.

Međunarodni Dan SOS Dečijih sela obeležen je i u Kraljevu. Program su pripremila deca iz ove ustanove koja su uz pomoć vaspitača i stručnih lica razvila talenat za muziku ili scenski nastup.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво