Radnom akcijom počela izgradnja gondole na Zlatiboru

Na inicijativu predsednika opštine Čajetina, na Zlatiboru od danas velika radna akcija - narodna moba - sa idejom da se izgradnja gondole iz centra Zlatibora do vrha Tornika, pokrene sa mrtve tačke, i apeluje na državne organe da ubrzaju dobijanje građevinske dozvole za čitavu trasu. U lokalnoj samoupravi Čajetina smatraju da osnova za odlaganje početka realizacije tako važnog projekta nema, a u resornom Ministarstvu podsećaju da sve mora da bude po zakonu.

Velika radna akcija počela je u 10 časova, a završena je oko 13 sati. Akcijaši su bili i sa Zlatibora i iz ostali krajeva Srbije. Elan zavidan, moba počela pesmom, a uz kramp, bila je spremna i savremena mehanizacija i tradicionalna oračka snaga.

Kako je objasnio inicijator ove akcije, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, namera je da se ovom akcijom pokrene projekat sa mrtve tačke i odblokiraju poslovi u vezi sa dobijanjem građevinske dozvole za čitavu trasu, jer za to postoje svi uslovi.

"Osnovni cilj je da državu ubedimo da zemljište koje je do sada sporno, radi se o negde oko 4.000 hektara u vlasništvu PK Zlatibora, da se vrati državi Srbiji da bismo mi mogli dalje da nastavimo da radimo", istakao je Stamatović.

Napominje da se kuća ne može graditi od krova, već od temelja.

"Temelji za ovu kuću i za ovu investiciju su ovde i mi tražimo da dobijemo građevinsku dozvolu da bismo mogli investitora da uvedemo na čitavoj trasi, jer ovo nije projekat koji može fazno da se radi", naglasio je predsednik opštine Čajetina.

Poruka Čajetinaca je da se poštuje zakon i državi vrati njeno vlasništvo nad 4.000 hektara zlatiborskog zemljišta, svojevremeno predatog privatnim licima.

O tome je i Ustavni sud, kažu, doneo rešenje, ali čitav proces odugovlači, pa se Opština Čajetina, ne može uknjižiti kao vlasnik i podneti zahtev za građevinsku dozvolu za tri deonice trase.

Resorna ministarka kaže da se u ovoj zemlji sve radi po zakonu, a građevinske dozvole u proseku izdaju za pet dana.

"Zahtev za građevinsku dozvolu je podnet juče, ja koliko znam, mislim da će danas za tu jednu fazu biti izdata građevinska dozvola", ističe ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Zlatiborsku gondolu, vrednu 13 miliona evra, finansira opština Čajetina.

"Naš cilj je da sa 300.000 - 350.000 broj posetilaca povećamo na milion posetilaca i deset miliona noćenja godišnje, i osnova za to povećanje je izgradnja ove gondole", ističe direktorka JP "Gold gondola Zlatibor" Bojana Božanić.

Devet kilometara duga, gondola prelazi i iznad Ribničkog jezera, kraja koji se i vezuje za prve turističke posete.

Promocija turizma na Zlatiboru počela je u devetnaestom veku, uz ovakav "zlatiborski brzi voz". U 21. veku očekuje se da to bude na gondoli koja će biti najduža na svetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво