Nenadić: Svet u opasnosti od pojačanih terorističkih akcija

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić rekao je da svim zemljama, a posebno državama zapadne Evrope, preti opasnost od pojačanih terorističkih dejstava i apelovao na sve kolege da zajedničke snage usmere na njegovo suzbijanje.

Nenadić je rekao da smatra da ćemo u budućnosti svi, a posebno zemlje zapadne Evrope imati veliki problem sa pojačanim terorističkim aktivnostima, jer završetak ratnih dejstava na Bliskom istoku neminovno vodi ka širenju terorizma u druge delove svet.

Na svečanosti u Specijalnom sudu u Beogradu, kojoj su prisustvovali predstavnici sprskog i italijanskog pravosuđa i diplomatskog kora, Nenadić je apelovao na sve kolege da vrlo ozbiljno shvate opasnost od terorizma i potrebu da zajedničke snage usmere na preventivni rad u suzbijanju terorizma.

"Svi moramo da obratimo pažnju na opasnost od terorizma", poručio je Nenadić, podsećajući da se italijanska Direkcija za borbu protiv mafije sada se bori i protiv terorizma.

Napomenuo je da će napredni softver koji je Italija donirala Srbiji pomoći srpskom tužilaštvu da se još efikasnije bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i pretnje od terorizma.

Ukazujući da je Italija prepoznala opasnost koju terorizam nosi za ceo svet, a posebno u ovo vreme za Evropu, Nenadić je istakao da svi zajedno - tužilaštva, policija, sudovi i bezbednosne agencije - treba da rade zajedno na suzbijanju terorizma.

Prema rečima italijanskog tužioca za borbu protiv mafije Franka Robertija softver omogućava efikasnije vođenje i upravljanje predmetima, pretrage, kao i ukrštanje podataka i efikasniju analizu i lakšu razmenu informacija.

Sistem je, kako je objasnio, u vlasništvu italijanskog ministarstva pravde, koji je kopiju dao srpskom ministarstvu pravde, njime će upravljati analitičari iz redova policije, a biće obezbeđena i obuka za ljude koji će se time baviti.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio istakao je da je projekat u okviru kojeg je donaran softver primer na koji način tužilaštva i Ministarstvo pravde mogu da udruže snage i stručno znanje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Organizovani kriminal, kako je rekao, ne poznaje granice, pa i borba protiv njega mora biti takva, odnosno moramo se boriti zajedno, saradnjom na regionalnom nivou.

Italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da smo sada mnogo jači u borbi protiv organizovanog kriminala.

Kako je dodao, kada imamo efikasan sudski sistem, uz intrumente poput novog softvera, to garantuje prava građana, naporedak države i rast privrede.

Američki ambasadaor Kajl Skot naglasio je da se divi tužiocima koji su "na samoj liniji fronta" u borbi protiv organizovanog kriminala, što je ponekad veoma opasno, ali je dobro za zemlju i građane.

"Softver će omogućiti da se efikasnije analizira velika količina podataka, što je ključno u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Skot i najavio donaciju za nabavku hardvera koji će doprineti većoj informatičkoj bezbednosti tužilaštva.

Misija OEBS-a u Srbiji i Tužilaštvo za organizovani kriminal svečanošću u Specijalnom sudu zvanično su obeležili kraj trogodišnjeg projekta kojim je obezbeđen napredan softver koji je razvilo i doniralo italijansko Tužilaštvo za borbu protiv mafije.

Softver je u potpunosti operativan i doprinosi unapređenju tehničkih kapaciteta tužilaštva za analizu i procesuiranje brojnih postojećih podataka o slučajevima organizovanog kriminala, terorizma i značajnih istraga korupcija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво