Organizatori "Povorke ponosa" podneli žalbu

Organizacioni odbor "Povorke ponosa" podneo žalbu Ustavnom sudu, zbog zabrane te manifestacije, koja je trebalo da bude održana 20. septembra u Beogradu. Najavljeno i podnošenje predstavke Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Zbog zabrane "Povorke ponosa" u Beogradu, koja je trebalo da bude održana 20. septembra nekoliko članova Organizacionog odbora te manifestacije podnelo je žalbu Ustavnom sudu.

Ustavna žalba podneta je kako bi se osporilo rešenje kojim je Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova naložila organizatorima da premeste skup iz centra Beograda na Ušće.

U saopštenju bivšeg Organizacionog odbora navodi se da će uskoro podneti predstavku i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Takođe, oni su u žalbi naveli da su državni organi propustili da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili nasilje nad učesnicima "Povorke ponosa" i da obezbede ostvarivanje elementarnog ustavnog prava na slobodno javno okupljanje.

U saopštenju piše da je osnovni cilj Ustavne žalbe zaštita prava na mirno okupljanje, odnosno odbrana manjinskih prava, naročito u slučajevima kada su ona veoma ugrožena i kada se manjini otvoreno preti nasiljem kao što je to bilo u slučaju gej, lezbejske i transrodne populacije, piše u saopštenju.

Dodaje se da je cilj žalbe i da ukaže na nedopustivo ograničavanje prava na slobodno okupljanje svih diskriminisanih grupa koja to budu želela da učine - radnika, pripadnika romske nacionalnosti, žena ili bilo koje grupe građana koja mirnim protestom želi da izrazi svoj politčki stav.

Podnositelje Ustavne žalbe zastupa Beogradski centar za ljudska prava, piše u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво