Kad terminologija uzburka ugostiteljstvo

Jedna greška napravila je veliku pometnju među srpskim ugostiteljima. Poslednje izmene Zakona o turizmu nalažu vlasnicima ugostiteljskih objekata da iz naziva izbace reči "kafić", "bar", "kafana" i ostale koje označavaju vrstu delatnosti. Resorno ministarstvo objašnjava da je u pitanju propust koji će ispraviti novim pravilnikom. Njime je predviđeno da u imenu ugostiteljskog objekta može stajati najviše jedna vrsta delatnosti.

Jedan kafe - bar - restoran pet godina svojim gostima nudi i piće i hranu. Sada će morati, makar u nazivu, da se opredeli za samo jednu delatnost.

"Niko se ne bi mogao baviti određenom delatnošću u našoj branši da nije dobio saglasnost i rešenje od određenih institucija koje se bave registracijom ovih objekata. Ja mislim da je to samo još jedan plus namet za ugostitelje. Mi imamo natpise i na ovoj tendi kafe bar restoran i na jelovnicima, imamo na nešim reklamnom materijalu, sve to iziskuje jedan ogroman trošak", kaže Nikola Rajlić, menadžer ugostiteljskog objekta.

I vreme - ako ne žele da menjaju svoju ponudu. Jedan od uslova je da svaku delatnost posebno registruju u Agenciji za privredne registre. Tako će se, objašnjavaju u resornom ministarstvu, konačno uvesti red u domaće ugostiteljstvo.

"Restoran-picerija, pa pica-bar, sve kovanice koje su ukazivale na više vrsta ugostiteljskih delatnosti u jednom objektu. Moramo da znamo koliko kojih objekata imamo, koja je pretežna delatnost koja se obavlja. Ukoliko se obavlja više delatnosti u jednom objektu znate uslovi za obavljanje ugostiteljskih usluga moraju da budu ispoštovani od početka do kraja jer se radi o zdravlju i životima ljudi", ističe Aleksandar Denda iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Komplikovani nazivi, smatraju u Ministrastvu, često zbunjuju građane, a interes potrošača jedan je od glavnih razloga izmene zakona. Ugostitelji tvrde suprotno.

"Tu već nema neke prave logike. Iskreno da vam kažem samo dovodimo korisnike usluge i građane u zabludu da tu ne mogu da dobiju nešto što ne piše u nazivu, a mogu objektivno. Delatnost je mnogo šira od naziva. Tako da ćemo ih malo dovesti u neku nedoumicu", navodi Aleksandar Denda.

Zbog nedoumica koje su ugostiteljima donela nova pravila, rok za preimenovanje njihovih objekata trajaće do kraja godine iako Pravilnik stupa na snagu danas. To je, smatraju nadležni, dovoljan rok da se vlasnici kafana, picerija, barova opredele za glavnu delatnost.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 25. април 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом