Polemika novosadske vlasti i novinarskih udruženja o konkursima za finansiranje medija

Optužujući novinarska udruženja da vrše pritisak na rad komisije, novosadske vlasti ističu da je procedura za sufinansiranje medija sprovedena po zakonu. Udruženja ocenjuju tvrdnje lokalne vlasti kao netačne i besmislene i napominju da se ne zna ni kada se komisija sastaje, ni šta odlučuje, ni ko je podneo predloge projekata, ni šta su teme projekata.

Grad Novi Sad saopštio da je kompletna procedura na javnom konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja sprovedena saglasno Zakonu o medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata, a da se komentari novinarskih udruženja se mogu protumačiti kao pritisak na Grad i rad komisije.

U saopštenju se navodi da je nekoliko novinarskih udruženja netačno navelo da Grad Novi Sad netransparentno opredeljuje sredstva na javnom konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja.

U saopštenju se ističe da je, Grad Novi Sad je i ove, kao i prošle godine, kompletan postupak formiranja Komisija za sprovođenje postupka javnog konkursa za sufinansiranje projekata sredstvima iz budžeta u oblasti javnog informisanja uradio saglasno Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje Javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Kao što je Zakonom o javnom informisanju i medijima i pomenutim pravilnikom predviđeno, raspisivanje javnog konkursa je ujedno i poziv novinarskim i medijskim udruženjima da predlože članove konkursne komisije, kao i medijskim stručnjacima zainteresovanim za učešće u radu komisije, navodi se u saopštenju.

Grad je podsetio da je osam nezavisnih medijskih udruženja predložilo deset kandidata za članove komisije.

Grad Novi Sad je imenovao tri člana komisije iz tri različita nezavisna novinarska udruženja i to: Rab Srbija - Ferenca Bečeka, Asocijacija elektronskih medija Vojvodine - Nenada Radomirovića i Društvo novinara Vojvodine - Milada Popović.

U donošenju odluke o izboru članova komisije vodilo se računa o zastupnjenosti stručnjaka iz svih oblasti medijskog delovanja.

Gradske vlasti navode da je, saglasno pomenutom pravilniku imenovao
još dva člana komisije, jer je na konkurs pristiglo više od 50 projekata.

Sa druge strane, novinarska i medijska udruženja odgovoraju da su iznenađena "politikantskim odgovorom Grada Novog Sada" na njihove tvrdnje da ta lokalna samouprava krši medijske zakone, netransparentno dodeljuje novac za medije i "izvrgava ruglu reformu medijskog sektora".

Udruženja su ocenila da Grad Novi Sad nije odgovorio ni na jedno pitanje iz saopštenja, ni na jasnu argumentaciju koju su udruženja iznela, ali da ih je zato optužio da pritiskaju rad komisije, "što je netačno i besmisleno".

"Niko od nas, naime, ne zna ni kada se ova komisija sastaje, ni šta odlučuje, ni ko je podneo predloge projekata, ni šta su teme projekata. Besmislena je ova optužba i zbog činjenice da niko od udruženja potpisnica saopštenja nije podneo predlog projekta u Novom Sadu, ali se pitamo da li su to možda učinili predstavnici organizacija čiji su kandidati izabrani u komisiju", piše u saopštenju novinarskih i medijskih udruženja.

Kako se navodi, jedini pritisak koji je po sredi je da se proces konkursne dodele novca za medije sprovede po zakonu, da bude transparentan i da se štiti javni interes u sferi informisanja, te da je zbog toga važna stručnost i nezavisnost članova komisije koji ocenjuju predloge projekata.

"Umesto da se političkim trikovima skreće pažnja javnosti sa glavnog problema, a to je protivzakonito delovanje i trošenje novca poreskih obveznika na netransparentan način, bilo bi dobro da Grad Novi Sad odgovori na nekoliko pitanja", poručili su iz udruženja, a među tim pitanjima je i zašto su za članove stručne komisije izabrani i predstavnici udruženja čije je delovanje uglavnom nepoznato javnosti, a o njihovom "aktivizmu" svedoči i podatak da nemaju ni internet sajt.

Zapitali su i zašto o izboru članova komisije nije obaveštena javnost, da li je tačno da se sastanci komisije održavaju u tajnosti, da li će Grad Novi Sad omogućiti prisustvo organizacijama civilnog društva da nadgledaju proces, da li će biti objavljeno koji su projekti podržani prošle godine, koji je njihov sadržaj i da li su sprovedeni.

Udruženja su zatražila i odgovor na pitanje kako je izbegnut sukob interesa u radu komisije, pošto su pojedine organizacije dobijale novac po više osnova, a bili su zastupljeni u "stručnoj komisiji", da li je tačno da je komisija prošle godine dodelila sredstva produkciji koja je u vlasništvu jednog od članova, kao i da li su svi predlagači članova komisije imali zakonsko pravo da to i budu.

"Dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja, smatraćemo Gradsku upravu Novog Sada nedovoljno ozbiljnom da nastavljamo raspravu u javnosti", piše u saopštenju i dodaje da kršenjem zakona veliki gradovi u Srbiji obesmišljavaju medijske reforme, pa su pozvali Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo države uprave i lokalne samouprave da reaguju.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija "Local Press".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво