Savet Evrope ponovo o nestalim bebama i isplati stare devizne štednje

Komitet ministara Saveta Evrope razmatraće na sastanku od 8. do 10. marta u Strazburu dokle je Srbija stigla u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima nestalih beba i isplate stare devizne štednje.

Na sastanku predstavnika 47 zemalja članica SE ponovo će se raspravljati o kašnjenju Srbije u izvršenju presude u predmetu Z. Jovanović protiv Srbije, koji se odnosi na slučaj beba nestalih iz porodilišta u Srbiji, i presude u predmetu Ališić protiv Srbije, koji se odnosi na isplatu stare devizne štednje, navodi se u saopštenju SE.

Izvršno telo SE, na sastanku u decembru, kritikovalo je Srbiju zbog kašnjenja u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba i pozvalo je vlasti u Beogradu da što pre usvoje poseban zakon koji bi omogućio rešenje.

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o utvrđivanju činjenica o bebama za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji predstavila je u februaru novi nacrt zakona, ali on još čeka usvajanje u Skupšini.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi sve informacije o njenom novorođenčetu koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje ove presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Presudom Ališić protiv Srbije Evropski sud za ljudska prava naložio je Sloveniji i Srbiji da vrate takozvanu staru deviznu ušteđevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i "Investbanci".

Prema procenama udruženja štediša, Srbija će morati da isplati više od 200 miliona evra.

Sud u Strazburu razmatrao je izvršenje presude o isplati stare devizne štednje u septembru 2015. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво