Читај ми!

Sve spremno za početak radova na Hramu Svetog Save

Direktorka ruske federalne agencije "Rosotrudničestvo" Ljubov Nikolajevna Glebova poručila je da je sve spremno za realizaciju konkretnih projekata u vezi sa radovima na Hramu Svetog Save.

Ljubov Nikolajevna Glebova, koju je ruski predsednik Vladimir Putin odredio da direktno vodi realizaciju izrade mozaika u Hramu Svetog Save, potvrdila je posle dvodnevne posete Beogradu, da će prva i druga faza radova biti završene do 2019. godine kada se obeležava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Upitana da li je poznato kada će biti završeni celokupni radovi, Glebova je rekla da nisu pravljeni tako dugoročni planovi, jer je veoma veliki obim radova koje treba završiti do 2019. godine.

"Treba pribaviti saglasnost stručnjaka i formirati umetničke grupe koje će izvršiti radove", objasnila je Glebova na brifingu u Ruskom domu, održanom povodom završetka njene posete Beogradu.

Prema njenim rečima, plan je da se prvobitno odrede određeni delovi Hrama, poput kupole i oltara, a onda formira radnja grupa i odredi investitor za te fragmente.

"Za sada imamo potvrdu 'Gasproma' da će učestvovati u tome shodno ceni materijala", rekla je dodajući da će ruska strana odrediti kvalitet materijala i umetnika koji, kako je istakla, moraju biti na visokom nivou.

Kako je navela, ruska strana je odgovorna za pronalaženje sponzora koji će oceniti obime i načine finansiranja određenih radova.

"U interesu obe strane je konačan rezultat koji mora biti odličan", navela je Glebova.

Takođe je istakla da je na sastancima sa srpskim zvaničnicima zaključeno da postoji potreba da se formira Ruska škola u Beogradu u kojoj će, kako je objasnila, nastava biti održavana na ruskom jeziku dok će program obrazovanja biti ruski ili srpski.

"Ohrabruje što postoji takva potreba u Srbiji. Zadatak Ruskog Doma je da uoči lokalne inicijative i potrebe, a potom pomogne u formiranju konkretnog modela obrazovanja u Srbiji", zaključila je.

Rukovodilac Federalne agencije Ruske Federacije "Rošotrudničestvo" za Zajednicu nezavisnih država, sunarodnike u inostranstvu i međunarodnu društvenu saradnju, tokom posete razgovarala je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministarom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво