Читај ми!

Bez nove istrage o tragediji u stanu Saše Jankovića

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da policija neće voditi istragu zbog apsolutne zastarelosti u vezi sa slučajem iz aprila 1993. godine kada je u stanu zaštitnika građana Saše Jankovića njegov prijatelj izvršio samoubistvo.

Nebojša Stefanović je na konferenciji za novinare istovremeno ocenio i da su izjave Jankovića tim povodom bile neprimerene dodavši da su mediji slobodni i da mogu da pišu šta hoće, javlja Tanjug.

Stefanović je rekao i da je, u konsultacijama sa Tužilaštvom u vezi sa tim slučajem utvrđeno da je nastupila apsolutna zastarelost i da se istraga neće voditi.

Dodao je da su mu dostupni samo podaci iz policijskog izveštaja od 1. aprila 1993. godine i da će informacije o pištolju koji je, kako se navodi u zapisniku, tada oduzet Jankoviću, dostaviti čim se nađe pisana dokumentacija jer ne postoji u elektronskoj evidenciji.

Upitan kako su pojedini mediji objavili taj policijski izveštaj, Stefanović je odgovorio da je od tog događaja prošlo 22 godine i da "ko zna ko je od tada imao mogućnost da ima uvid u tu dokumentaciju".

Stefanović je rekao i da u izveštaju piše da je u stanu Jankovića pronađena mrtva osoba, da je smrt konstatovao lekar i da je o tome obavešten istražni sudija.

Takođe, u izveštaju piše da Janković za pištolj CZ nije posedovao oružani list i da mu je taj sa okvirom i sedam metaka privremeno oduzet o čemu je izdata odgovarajuća potvrda

Ministar je rekao da se u tom slučaju ne dovodi u pitanje da li je oružje bilo u legalnom ili ilegalnom posedu, već da je jedan čovek izgubio život.

"A da li se on ubio sam ili se desilo nešto drugo ja to ne mogu da tvrdim", naveo je Stefanović i dodao da zbog javnosti hoće da utvrdi sve u vezi sa tim oružjem - kada je izdat oružani list za oružje, kako se to oružje kretalo, ko je od koga to kupio, ko je kome prodao, gde se šta desilo.

To će, kako je rekao, biti urađeno "čisto da ne bi ispalo da bilo šta zataškavamo i da bi javnost znala kako su se te stvari dešavale".

Stefanović je ocenio i da je jučerašnja reakcija Jankovića, u vezi sa pisanjem pojedinih medija bila "po meni potpuno neprimerena". Naveo je da je Janković prvo tražio od ministra da ga štiti od medija dodavši da "što se tiče mene svi mediji su slobodni i imaju pravo da pišu kako god žele".

Prema njegovim rečima, Zaštitnik građana kao i svi drugi ljudi koji su javne ličnosti na to moraju da se naviknu a "da li me to sviđa ili ne to je deo demokratskog društva".

"Pošto je tada (evidencija) rađena ručno potrebno je da je pronađemo... nemamo je u elekrtonskoj bazi... i čim to budemo uradili obavestićemo javnost o tome", rekao je Stefanović.

Nepoznati detalji napada na Milenića

Govoreći o napadu na odbornika "Zajedno za Šumadiju" Sašu Milenića u Kragujevcu, Stefanović je rekao da su motivi napada nepoznati. Ističe da je to što se dogodilo nedopustivo i da će policija uvek, kao i u tom slučaju, brzo reagovati.

Stefanović je na konferenciji za novinare naglasio da će Srbija biti stabilna i bezbedna zemlja i da će policija reagovati u svim slučajevima kada je nečija bezbednost ugrožena.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni, koji se poznavao sa Milenićem, prišao mu je i posle uvreda ga nekoliko puta udario u lice.

"Srbija će biti bezbedna i stabilna zemlja. Ovakvi incidenti nikada neće proći nekažnjeno i brza i efikasna reakcija policije pokazuje da svako ovakvo delo i svaki napad neće proći nekažnjeno", rekao je Stefanović.

Ministar je naglasio i da će policija uvek reagovati bez obzira na to o kome se radi "i naravno u najbržem mogućem roku i u skladu sa dokazima i mogućnostima koje imamo".

Podsetivši da je policija brzo uhapsila napadača i odredila mu policijsko zadržavanje do 48 sati istakao i da će osumnjičeni biti sproveden, uz krivičnu prijavu nadležnom tužiocu.

Pokušali da prokrijumčare 68 migranata

Policija je uhapsila više osoba koje su sa 17 automobila pokušale da pokrijumčare 68 migranata afroazijskog porekla u Mađarsku, izjavio je Stefanović.

Rekao je i da su oni otkriveni prošle noći u akcijama policijskih službenika Regionalnog centra granične policije prema Mađarskoj.

"Otkriveno je ukupno 17 vozila kojima su upravljali državljani Srbije sa ukupno 68 osoba afroazijskog porekla koji su nameravali da ilegalno pređu granicu", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, iste večeri na graničnom prelazu Batrovci oko 23 sata na izlazu iz Srbije, polcijski službenici su u automobilu "fijat punto" kojim je upravljao državljani držvaljanin Bugarske pronašli 2,3 kilograma marihuane.

Stefanović je rekao da je ta droga, spakovana u pet paketa proandena pronađeno u rezervnom točku a da je bugarski držvaljuani sproveden nadležnom tužiocu.

"Na graničnom prelazu Gradina u 21.15 od držvaljanke Nemačke turskog porekla oduzeto je 90.000 evra a od dva turska držvljanina, rano jutros oduzeto je 37.000 evra i 894 grama zlatnog nakita vrednog 2,15 miliona dinara", rekao je Stefanović.

"Policija će zaštiti žrtve nasilja u porodici"

Stefanović je apelovao na sve koji su izloženi nasilju u porodici , a posebno žene da to prijave istakavši da će policija uraditi sve što može da ih zaštiti.

Stefanović je na konferenciji za novinare istakao i da je osim policije u segmentu zaštite neophodna pomoć i svih drugih u društvu, uključujući i medije.

"Trudimo se da pronađemo mehanizme da zajedno zaštitimo žene koja su najčešće žrtve od svakog mogućeg nasilja... i voleo bih da ohrabrim sve koji su žrtve porodičnog nasilja da ga češće prijavlju a policija će reagovati", rekao je ministar.

Jedna od važnijih stvari je, kako kaže, prevencija dodavši da je MUP u tom smislu preduzeo niz aktivnosti počevši od formiranja posebnog odeljenja, u okviru kriminalisticke policije za sprečavanje nasilja u porodici.

Prema njegovim rečima, MUP nije jedino ministarstvo koje u ovom smislu može nešto da uradi jer "uglavnom se uklučujemo ili kada je pretnja nastupila ili kada je nastupila posledica".

Dobra saradnja sa Rusko srpkim centrom u Nišu

Stefanović je ocenio da je saradnja sa Rusko-srpskim humanitarnim centrom u Nišu veoma dobra izrazivši uverenje da će tako ostati i posle članstva Srbije u Mehanizmu civilne zaštite EU.

Rekao je da su nadležni predstavnici EU za reagovanje u vanrednim situacijma nedavno ocenili i u Beogradu da im ne smeta saradnja Srbije sa Rusko srpskim humanitarnim centrom u Nišu.

"Ako njima to ne smeta zašto bi to bilo kome drugom smetalo", rekao je Stefanović podsetivši da je Srbija nedavno u Beogradu zvanično postala član Mehanizma civilne zaštite EU.

Dodao je i da svi do sada potpisani sporazumi i sve ono što smo se do sada obavezali u vezi Rusko-srpskog humanitarnog centra ostaje u potpunosti da važi.

Završen Akcioni plan za poglavlje 24

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je završilo treću verziju Akcionog plana za poglavlje 24 - pravda, sloboda i bebednost, a N Stefanović očekuje da će ga Evropska komisija, kada joj bude upućen, pozitivno oceniti.

Stefanović očekuje i da bi taj Akcioni plan, pošto prođe kroz više skupštinskih odbora, mogao da bude već sledeće sedemice upućen Evropskoj komisiji.

"Nadamo se iskreno da će ovo biti poslednja verzija (Akcionog plana) a komenatari i sve što smo do sada dobili (od EK) su bili veoma pozitivni", rekao je Stefanović.

Naveo je i da očekuje "da nakon što (Akcioni plan) prođe kroz odrđene skupštinske odbore i na kraju Odbor za evropske integracije da ćemo možda već naredne sedmice biti u prilici da ga pošaljemo EK".

"Ako ga EK oceni pozitivno, što mi očekujemo, steći će se svi tehnički uslovi za otvaranje poglavlja 24 što je veoma važno za evropske integracija Srbije, ali i reforme u MUP-u", rekao je Stefanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво