Читај ми!

Reciklaža tekstila, kreativnost koja upošljava žene

U Užicu otvoren Centar za reciklažu tekstila u okviru kojeg je uspostavljen sistem za prikupljanje, preradu i distribuciju reciklažnog tekstila. Kroz ovaj projekat prekogranične saradnje, koji sa više od 172.000 evra finansira EU, posao će dobiti 20 žena iz Srbije i Crne Gore.

U okviru projekta "Reciklažom tekstila do održivih rešenja", Udruženje "Ženski centar" iz Užica, uz podršku Regionalne razvojne agencije, službe za zapošljavanje i užičke Umetničke škole, otvorilo je Centar za reciklažu tekstila.

Otvaranje radionice za izradu predmeta od recikliranog tekstila rezultat je višegodišnjeg rada užičkog "Ženskog centra", koji je promovišući kreativnost tekstilni otpad učinio resursom i obezbedio uposlenost žena na čijem je putu do radnog angažovanja niz otežavajućih faktora - od starosne dobi do stručne spreme.

"Završila sam tekstilnu školu. Ovaj posao mi puno znači zato što će biti moj stalni posao i jako sam srećna zbog toga", kaže Jelena Kremić iz Užica.

"Ušla sam u ovaj izbor od 10 žena za zapošljavanje i to mi mnogo znači, i mnogo mi je bitno za moje godine, koliko ih imam...", rekla je Dragana Gajić takođe iz Užica.

Ovakav vid ekonomskog osnaživanja i promocije ženskog stvaralaštva, ali i brige o životnoj sredini, predstavlja novi model zapošljavanja kod nas.

"'Ženski centar' je kroz dugogodišnji napor da zaposli žene iz teško zapošljivih grupa, napravio jedinstven model u Srbiji tako što je okupio žene koje su u najboljim godinama života sa najviše znanja ostale bez posla", rekla je Rada Gujaničić, koordinatorka programa za ekonomsko osnaživanje žena.

Uposlenost teško zapošljive kategorije žena, jedan je od segmenata projekta u okviru koga je opremljen Centra, nabavljena oprema za izradu tekstilne galanterije, korporativnih poklona i propagnadnog materijala za institucije.

"Hoćemo da napravimo brendirani turistički proizvod ovog područja koji će nas odvesti možda i na inostrano tržište", kaže Svetlana Petrović iz "Ženskog centra".

Otvaranje centra, u okviru koga su nabavljena i dva kontejnera za odlaganje tekstila, korak je bliže ka finalizaciji projekta koji podrazumeva i otvaranje radionice regenerata, sirovine od recikliranog tekstila koja će im, uz trenutnu proizvodnju, doneti ekonomsku održivost, ali nadaju se, i uposlenost većeg broja žena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво