Читај ми!

Najromantičnije selo u Srbiji

Kosjerićko selo Ražana je proteklih dana na društvenim mrežama steklo epitet najromantičnijeg u Srbiji zato što su meštani na neobičan način skrenuli pažnju na svoj problem – ugašenu javnu rasvetu.

Pre prvog sumraka Ražanci za noć već desetak dana pripremaju fenjere, godinama gotovo zaboravljene.

"Svi fenjeri su doterani u vinklu i svi su napunjeni da gore do 10 sati ujutro", kaže Milan Šišović.

Za postavljanje ražanske javne rasvete neophodna je i odgovarajuća oprema.

"Ovo je fenjer-motka, ima specijalnu elastiku u sebi, ne može joj ni vetar ništa, idealna je za kačenje fenjera", kaže Bora Savić.

Za originalno rešenje zbog nekoliko meseci ugašenih sijalica javne rasvete, meštani su se odlučili da bi pre svega podsetili na problem prometnog sela na magistrali, a i na svoju bezbednost.

"Između 2.000 i 3.000 vozila i kamiona prođe dnevno kroz naše mesto", kaže Bora Savić.

"Rasveta je uljučena 60-ih godina i radila je besprekorno. Gorela je sve vreme sankcija i ratova, nekada redukovana, druga-treća je gorela, a sad ne gori nijedna", rekao je Zlatan Mijatović.

Fenjeri iz Ražane postali su hit na društvenim mrežama.

"Svima je zanimljiva ova naša akcija, privukla je mnogo pažnje na svim portalima i Ražana je izašla kao najromantičnije mesto u Srbiji", kaže Dušica Mijatović.

Bez obzira na romantiku, nadaju se da će uskoro problemi oko nadležnosti za onu pravu električnu rasvetu biti rešeni, iako javna rasveta u selima svake godine iz opštinskog budžeta odnese nekoliko miliona dinara.

U očekivanju da ponovo zasijaju sijalice, meštani razmišljaju da ipak sačuvaju fenjere. Što je sigurno, sigurno je.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво