Читај ми!

Srbija četvrta po potrošnji alkohola

Odrasli stanovnik Srbije u proseku popije oko 11 litara alkohola godišnje. Svetski prosek je oko šest litara, tako da Srbija zauzima visoko četvrto mesto po potrošnji alkohola u Evropi, saopštila Zajednica klubova lečenih alkoholičara.

Godišnje u Srbiji svaki građanin u proseku popije oko 11 litara alkohola, što našu zemlju svrstava na visoko četvrto mesto u Evropi, dok je svetski prosek oko šest litara.

"Procenjuje se da na globalnom nivou između 10 i 15 odsto punoletnog stanovništva čine alkoholičari, kao i da je muškaraca tri puta više od žena", saopštila je Zajednica klubova lečenih alkoholičara.

Na lečenje dolazi maksimalno između 10 i 20 odsto od svih alkoholičara.

U lečenju alkoholizma veoma važnu ulogu, pored terapije lekovima, ima psihoterapijski i socioterapijski tretman u klubovima lečenih alkoholičara, konstatovano je na Plenumu Zajednice klubova lečenih alkoholičara (ZKLAS), koji je pod nazivom "Ja i moje telo" održan u Srpskom lekarskom društvu.

Kako je rečeno na Plenumu, alkoholizam je treći po redu uzrok smrtnosti na svetu, odmah posle kardiovaskularnih i malignih oboljenja, prava "neinfektivna epidemija" 21-og veka.

"Kao takav nanosi ozbiljnu štetu ne samo zdravlju obolelih, već i društvu u celini - kroz troškove lečenja, izgubljene radne dane, davanje novca. U proseku, srpsko domaćinstvo troši šest odsto svog budžeta na alkohol," rekao je Vojin Popović, novi predsednik Zajednice, psihijatar adiktolog sa Odeljenja za alkoholizam iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica".

Popović je dodao da se "na globalnom nivou, ali i u Srbiji, sve više primenjuje savremeni pristup terapiji, hemijske supstance kao to su disulfiram, naltrekson ili akamprosat koji smanjuje želju za alkoholom i u kombinaciji sa psihoterapijskom podrškom povećava se uspešnost terapije pacijenata".

Zbog velike štete koju alkoholizam prouzrokuje po čitavo društvo, izuzetno je važno sprovesti odgovarajuće lečenje alkoholičara i omoguiti im dobru rehabilitaciju i resocijalizaciju, zdravstveni oporavak i povratak u porodičnu, ali i radnu sredinu.

Posle jednomesečnog bolničkog lečenja, sledi faza produženog lečenja, odnosno rehabilitaciona faza, koja traje bar godinu dana nakon bolničkog lečenja. Ova druga faza lečenja je naročito značajna, jer predstavlja rehabilitacioni period koji se sprovodi u Klubu lečenih alkoholičara.

Ove godine obeležava se pola veka od otvaranja prvog kluba lečenih alkoholičara u Srbiji 1963. godine, dok je prvi klub u svetu otvoren u Engleskoj 1938. godine. U Srbiji trenutno funkcioniše 31 klub lečenih alkoholičara, a procenjuje se da bi trebalo da ih ima mnogo više, pošto je svetski optimum jedan klub na 10.000 stanovnika, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво